Sladký whiskey-batátový dort

Whiskey s kořením dodají dezertu nezapomenutelné aroma. Batáty a kokosové mléko poskytují přírodní sladkou chuť. Ořechový korpus je skvělým základem a báječně se k batátové aromatické náplni hodí.
Zákusek má skvělou krémovou konzistenci a ta chuť! Výborný je!
Ingredience (na 10 porcí)
- 2-3 středně velkých (600g) sladkých brambor (batátů)
- ¾ hrnku (200 ml) kokosového mléka z plechovky
- 2 lžíce kokosového oleje
- 8 lžic xylitolu nebo jiného přírodního sladidla
- 6 lžic whiskey
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté vanilky (lze nahradit vanilkovým extraktem)
- ¼ lžičky zázvoru
- ½ lžičky skořice
- 1-2 špetky mletého hřebíčku (ten kupuji i s vanilkou ZDE)
- Špetka mořské soli
- 5 špetek čerstvého mletého pepře
Korpus
- 3 hrnky (330g) vlašských ořechů
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- špetka mořské soli
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 3 lžíce tekutého medu
Postup
Nejprve jsem si připravila sladké brambory. Oloupala jsem je, nakrájela na kostičky a uvařila v páře (lze i upéct nebo uvařit ve vodě doměkka). Pak jsem brambory rozmixovala tyčovým mixérem a kaši nechala vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravila jsem korpus: Ořechy jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Pak jsem přidala jedlou sodu, sůl a skořici, krátce ještě mixovala. Nakonec jsem přidala med, pár vteřin mixovala v robotu, aby vznikla lepkavá směs. Ořechovou směs jsem dala do větší formy se sundavacím prstencovým bokem (25cm v průměru), prsty pořádně umačkala, aby byla všude stejně vysoká a na okrajích ještě trochu vyšší (cca 2cm vysoké okraje, aby batátový krém sahal až po okraj korpusu).
Dále jsem promíchala vychladlý batátový krém s ostatními ingrediencemi a nalila na korpus.
Vše jsem upekla v předem vyhřáté troubě při 170°C 50 min.
Vychladlý dort skladuji v lednici.

Diskuze
No asi tak
Sice keď manžel videl, že tam lejem 12 ročnu whiskey tak sa chytal za hlavu, ale tak čo už ina doma nebola 

Tak Maruška tento kolačik je proste úžasny. Robila som ho pre kamošku k narodkam, ktorá ma whiskej ráda a moooc jej chutil. A nie len jej ale všetkym na oslave. Ma výbornu vyváženu lahodnú chut, naozaj pecka.
Já myslím, jak člověk řekne, že je v tom whiskey, pak to chutná každému :D Díky ;)