1. týden nízkosacharidového stravování
Článek je pouze pro VIP uživatele.
Chcete-li článek zobrazit, aktivujte si v eshopu VIP členství. Níže je krátká ukázka textu.
Koupit VIP členstvíMilé Rutinačky a Rutináci, tímto krokem navazujeme na poslední 4 týdny v ketóze s opravdovým jídlem a volně přejdeme na nízkosacharidové stravování, které s keto jídelníčkem bude mít leccos stejného i odlišného. Pořád budeme jíst suroviny v té jejich nejpřirozenější formě, zelenina, zelené lístky a kvašené produkty budou stále na denním pořádku. Zdravé tuky nezmizí z našich talířů a se […]
Diskuze
Ahoj Maruško, dneska mám třetí den Tvého nízkosacharidového jídelníčku (před tím jsem jedla tak nějak všechno, klasicky). A jsem hodně unavená a někdy mám hlad (a taky chuť na sladké). Asi se to brzy spraví, viď? Až si tělo projde tím cukrovým absťákem... Máš pro mě nějaké doporučení?
Milá Petko, jediné, co mohu doporučit je vydržet a hledat podněty jinde, aby se myšlenky nezaobíraly jídlem. Tedy hledat aktivity, činnosti, prostě cokoliv, co odvede Tvou pozornost od myšlení na jídlo. Také spánek a meditace velice pomáhají. A až tím vším projdeš, ideálně si zapiš všechna pozitiva, která ti změna stravy přinesla (od nárůstu energie, zdravotního stavu, po vizuální stránku jako je pleť, postava apod.). Když si člověk srovná, proč to dělá a co mu to přináší, pak spíš v nastaveném režimu setrvá. Do budoucna záleží, co budeš chtít - tedy zda budeš chtít jíst vysokosacharidově či nízkosacharidově a dle toho nastavit jídelníček. Nízkosacharidové stravování člověka naučí zařazovat hodně zeleniny a vlákniny a odnaučí jíst vysoké množství sladkých jídel, což je skvělý zvyk, který se dá pak začlenit i do běžného vysokosacharidového nídleníčku.
Maruško, já ale s nízkosacharidovým začínám, nepřecházím z ketózi - u ní se bojím, že by to bylo až moc drsné a že bych to nemusela psychicky zvládnout :-D. Tak jsem se nakonec rozhodla pro to, začít s nízkosacharidovým. Mám tedy dát ten poměr 30% pro všechny makroživiny? Pořád mi tu sacharidy vychází na cca 103 gramů... což je více, než strop 75 gramů, který zmiňuješ...
Ahoj Jano, prvních 14 dní si nech sacharidy na 75g. Pak je můžeš navýšit i na zmiňovanou hodnotu (nebo až +-120 g ve dnech cvičení). Prostor tam je. Vysokosacharidovka se většinou pohybuje +- 200 g sacharidů denně.
Maruško, chci najet na nízkosacharidové stravování, podle poměrů, co tu máš uvedeny... Nevím, jestli počítám blbě, ale při poměrech které uvádíš (40% T, 25% B a 35% S) mi vychází při BMR 1375 kcal: 61 g T; 85g B a 120 g S - což je ale mnohem více, než uvádíš strop sacharidů (75 g). Dělám při výpočtu někde chybu? Používám ten, co jsi vysvětlovala u ketózy.
Ahoj Jano, pro tu přechodovou fázi si určitě sacharidy poniž a tuky navyš. Klasické paleo (takový ten zlatý střed) je nějakých 30/30/30 a s poměry se dá manipulovat různými směry - vždy, když se někde ubere, pak se jinde přidá :-) Po přechodové fázi lze sacharidy ve dnech cvičení ještě mírně navýšit, což se s jídlem před a po tréninku také stane.
Maruško, dnes jsem dělala jablečný krambl, velice jsem si pochutnala. Také jsem opět dělala nízko sacharidový chléb, neměla jsem mandlovou mouku, tak jsem použila kokosovou, není to sice ono, ale změna je život .-)
Marusko, cim se da nahradit mak? Ziju v us a tady je mlety mak nemozne sehnat. Dekuji, Hanka
Ahoj, mák je hodně specifický a těžko se dá něčím obdobným nahradit. Napadla mne chia semínka jako jediná možná náhrada :-)
Ahoj Maruško, tak jsem se od Po pustila do nízkosach. stravání. Recepty s návodem jsou super, chia pudink úžasný a teď jsem vytáhla z trouby housky a jsou skvělé. Po měsíci a půl jsem se konečně dokopala ke cvičení a ten pocit ze zvládnutého dne se cvičební tečkou na konec je úžasný. Děkujji a těším se na další den.
Milá Terezo, děkuji a přeji Ti abys si jídelníček užívala i nadále :-)
Maruško, prosím Tě, kde kupuješ mletou vanilku? Taky už jsem si upekla mandlový dezert Nevím jak správně napsat), bohužel jsem neměla tu vanilku a xylitol, ale i tak mi chutná :-)
Mletou vanilku kupuji v DMku, nebo lze zakoupit na webu Koření od Antonína. Tam mají slušný výběr všeho :-) Tak to je dobré, že Ti to chutná i bez toho ;)