3. týden v ketóze (pokračování upravené fáze)
Článek je pouze pro VIP uživatele.
Chcete-li článek zobrazit, aktivujte si v eshopu VIP členství. Níže je krátká ukázka textu.
Koupit VIP členstvíMilý Rutináci a Rutinačky, nemohu uvěřit, že už vstupujeme do 3. týdne v ketóze. Tak rychle to utíká a nových receptů je ještě před námi poměrně dost. Po předchozích 14 dnech byste už měli trochu více tušit, jak připravovat jídla, co vám dělá a nedělá dobře, co vás nasytí, a co vás (pokud se tak někomu stalo) […]
Diskuze
Ahoj Maruško, ještě jsem nepřišla na to jak se dostat do ketozy :-) papírek je světle růžový jen při půstu. Tak jsem přestala papírkovat, víc mě to stresuje a tak jen sleduji na váze kila a tuky a vodu. hlavně se cítím líp a začala jsem ke tvému cvičení i běhat. Stahla jsem i pásek o 2 dírky. Samozřejmě miluju sladké a další věc je, že jsem strašně zvědavá. Takže co jsem zkusila, dát si jeden den své obvyklé stravy, butter chicken, nějaká ta sladkost a pečivo k snídani a můžu říci, že mi bylo fakt blbě :D hezký trest, jako když má člověk kocovinu po alkoholu. jsem ráda, že si tvořím jiný návyk a vždy se budu těšit na nějaký ten hříšek v malé míře. těším se na další 8 týdnu. páá Dáda
Ahoj, pravděpodobně budeš mít větší inzulinovou rezistenci. Čím je člověk odolnější vůči inzulinu, tím nižší množství sacharidů potřebuje k dostání se do stavu ketózy. Také adaptační fáze může být delšího charakteru, než pro někoho jiného. Ta rezistence se ketózou zlepšuje. Možná to bude chtít více času, ale to nevadí. Děláš to dobře, v první řadě je stejně nejdůležitější výběr skutečných potravin a vynechání cukru. Už to samo o sobě je skvělý krok kupředu :-)
Maruško, moc děkuji za odpověď. Já se nízkosacharidově stravuji již delší dobu a teď, díky tobě, laškuji s ketózou. Zatím mám ale takovou zkušenost, že jsem v ketóze dva až tři dny, je mi skvěle, pak ale přijdou nějaké události, které mi nedovolí pokračovat (anebo si tím nechci až tak komplikovat život - např na celodenním výletě). A po pár dnech se zase - na pár dnů - ke ketóze vrátím. Trochu se ale obávám, zda to není kontraproduktivní. Vlastně nikdy nestihnu překlenout tu adaptační fázi a na spalování tuků si zvyknout... Co myslíš, má to smysl i tak, nebo se mám kousnout a vydržet déle i při nepřízni okolností?
Ahoj ještě jednou :-) , čím častěji budeš v ketóze, tím rychleji se i po případném vypadnutí do ní dostaneš - to znamená, že tělo se naučí do tohoto stavu dostávat rychleji, jelikož bude adaptovanější na tento styl života. Nedokáži říci, protože jsem zatím neviděla žádné studie či podrobné info, zda to může být kontraproduktivní. Osobně si myslím, že se do ketózy dostane člověk kolikrát, aniž by o tom věděl - někdo, kdo je na nízkosacharidové stravě a má sacharidy na té nižší hranici; někdo, kdo drží půst (ať už plánovaně nebo že mu není dobře od žaludku :-) ); sportovec po velmi intenzivním sportu, který vyčerpal zásobní glykogen pohybem a nedoplnil sacharidy; někdo, kdo si pohrává se sacharidovými vlnami. Tělo je velmi přizpůsobivé a věřím, že přechody v rámci nízkosacharidového stravování jsou přijatelnější, než lítání z vysokosacharidovky na nízkosacharidovku, či střídání různých diet.
Ahoj Maruško, mám dotaz. Jaký je rozdíl v ketóze před adaptační fází a po ní? Má vůbec nějaký smysl držet ketózu jen krátkodobě? Děkuji za odpověď.
Ahoj Pájo, adaptační fáze obsahuje nejméně kalorií, tudíž i nejmenší množství přijatých tuků (tělo nejvíce zužitkovává své tukové zásoby). Také je to doba přivykání na tento stav a každý má tuto adaptační dobu jinak dlouhou. V tomto období je nutné, aby každý manipuloval se sacharidy dle množství vyloučených ketonů. Z mého pohledu krátkodobá ketóza může pomoci řešit nějaké akutní zdravotní stavy od akné po vysoký tlak a snížení tukových zásob. I krátkodobá zkušenost je zkušenost - nicméně bych doporučovala v nějaké obdobné formě (tedy paleo/nízkosacharidové stravování)pokračovat dál a udržovat svůj nově získaný stav bez cukrů a dalších průmyslově zpracovaných potravin. Tedy najet na lepší životní styl natrvalo.
Ahoj Maruško, chtěla jsem poprosit jestli by jsi se nepodívala na blog Janiny Cukrfree a na recept houbová galetka 😀 mám hromadu hub a ten recept se mi moc líbí.Nevim ale jestli splňuje naše nynější požadavky.
Ahoj, recept vypadá božsky a do keto jídelníčku pasuje. Také vyzkouším 😊
Ahoj Maruško, to jsem zase já 😃. Jen chci říct, že pokračuji, zjistila jsem, kde byl zakopaný pes, že se stav zvrátil. Samozřejmě psychika ( tys o tom také psala ). Měla jsem pár špatných dnů a hned se to odrazilo i na výsledcích. Hodila jsem se ale do pohody a ejhle, zase to funguje 😉. Takže vzkaz všem, základem je pohoda a radost ze života! Přeji krásný den a mnoho úspěchů!
Ahoj, psychika je základ všeho - od toho se odvíjí zdraví, vztahy a vše kolem. Z psychosomatického hlediska se člověk obaluje tuky, když si potřebuje vytvořit ochranný štít. Mysl prostě nejde od těla oddělit. Ať se ti daří♥
Maruško, tak udělám také rekapitulaci .-) S kávou musím opatrně, vyhazuje. Jinak mi stačí tří jídla denně, sem tam svačinka. Na cvičení jsem minulý týden čas ani chuť neměla, protože celý týden byl v práci fyzicky náročný a brala jsem to jako posilovnu. Pár cenťáků ubylo a na kg 2,5. Krize zatím žádná :-) Tak ať nám to vydrží :-)
Super. Držím palce v dalším pokračování!
Ahoj Maruško! I já se podělím se svou zkušeností. První týden super, váha i centimetry se pohly směrem dolů. Bylo mi fajn, hlad jsem rozhodně neměla. Papírky byly pořád spíš tmavě růžové. I začátek dalšího týdne ušel, ale nějak se to zlomilo, váha a cm šly zase mírně nahoru, začala jsem i chodit špatně na záchod. Energie i motivace ubyla. Tento stav trvá doteď. Papírky mám teď světle růžové a docela mám pořád hlad. Tuky jsem v jídle ponížila, ale s nimi i porce 😕. Nevím, jestli to mám dál zkoušet... Ještě uvidím. Ale každopádně jsem se ráda zůčastnila, máš skvělé cvičení a super recepty 😉.
Ahoj, to je mi líto, že se stav zvrátil. Samozřejmě je na Tobě, podle Tvé intuice a zpětné vazby těla, zda pokračovat. Není jeden způsob stravování vhodný pro všechny, každému vyhovuje něco jiného. Pokud se budeš vracet na vysokosacharidové stravovaní, navyšuj sacharidy pozvolně a postupně. Také navyš sůl, její nedostatek může se horším vyprazdňováním souviset.
Ahoj Marusko,po 14dnech jsem zhubla pul kila a to hned prvni den a od ty doby vubec nic.Stejna vaha se me drzi a nechce se hnout.Mozna je to brzy,ale nejak schazi motivace.Dekuji :-)
Ahoj Moniko, uber mírně na tucích. Čím méně tuků v jídelníčku, tím více využiješ tuků zásobních na energii. To je jeden způsob, jak na to, avšak tuky musí stále převládat v jídelníčku. Další podstatnou věci v ketóze je nevycházet z hmotnosti jako platného údaje. V jenom ze článku píši, že člověk může na staloviné nabrat. Svalová hmota je těžší než tuky. Váha a vážení může být silně zavádějící a demotivující. Raději se přemeřuj. V kombinaci s manipulací s tuky ve svůj prospěch (ubírat, přidávat) je toto cesta, jak si udržet motivaci. Měj se pěkně.
Ahoj Marusko, asi "inteligentní" otázka...LŽÍCE znamená polevkova lžíce? Děkuji 🤗 A hezky večer.
Ahoj, ano, lžíce je polévková lžíce a lžička je čajová lžička.