Amaretto pralinky (nízkosacharidové)

Víte, že název pralinka údajně vznikl díky kuchaři francouzského vévody Césara de Choiseul Comte de Plessis-Praslin, který tak pojmenoval lahůdku z mandlí a cukru po svém pánovi? Kuchař definitně povznesl název na vyšší úroveň, protože já bych to pojmenovala „pracná pracinka“, nebo „lepivá lepinka“, což by lidi spíše odradilo. Díky bohu za kreativnější lidi a historická pojmenování 😉

Nicméně jsem si říkala, když jsem mastnýma a ulepenýma rukama koulela kuličky uždibujíc po amarettu vonící mandlové těsto, „Za tu špinavou práci a peníze to stojí“! 🙂 A to jsem ještě netušila, jaká laskomina z toho vznikne, až vše bude obalené v čokoládě. Výsledek mne potěšil! Jednak jsem si mohla sama určit, kolik a jaký druh cukru použiji (nad tím je vždy dobré mít kontrolu a přehled 😉 ), a také jsem udělala radost naší Aničce, která miluje mandlové těsto a vše z něj. O tyhle pralinky se budeme jisto jistě přetahovat 😉

Tentokrát jsem použila cukr kokosový, pro keto verzi lze použít xylitol. Mandlovou mouku, kokosový cukr i mandlové máslo kupuji na jednom místě v drogerii DM.

1 pralinka obsahuje 261 kJ; 62 kCal; 2,2g bílkovin, 2,4g sacharidů, 4,5g tuků

Ingredience na cca 120 ks

Na těsto

  • 725g mandlového másla
  • 100g mandlové mouky
  • 110g kokosového cukru
  • 16 lžič (160ml) amaretta
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 špetky růžové himalájské soli
  • 6 lžic vody (nebo tolik, aby vzniklo lepivé, mokré těsto)

Na polevu

  • 250g kvalitní hořké čokolády nad 85% kakaa

Příprava

Ze skleničky mandlového másla sliji tekutý tuk, který bývá na vrchu usazen. Následně všechny ingredience na těsto promíchám a nechám vychladnout 30 minut v lednici.

Pak následuje „mastná práce“. Rukou vždy naberu trochu těsta, pořádně jej zmáčknu, uválím kuličku plus mínus centimetr a půl v průměru, tu položím na talíř s pečícím papírem a mírně ji přitlačím k papíru, aby měla plošší základnu. Hotové kuličky nechám přes noc v mrazáku, aby byly řádně vychlazené.

Když jsou kuličky zmrazené, ve vodní lázni rozpustím čokoládu. Čokoládu udržuji v kastrůlku teplou, tekutou, ne však vařící. Vždy si vyndám z mrazáku hrst pralinek, aby byly co nejčerstvěji zmražené, protože na nich po namočení do polevy čokoláda téměř ihned zatuhne (dlouho čekajíc v pokojové teplotě by ztratily svou ledovou teplotu). Postupuji tak, že zmražený kousek celý ponořím do čokolády a 2 vidličkami ho celý v čokoládě obalím, naberu vidličkou, tou pak zatřesu a nechám přebytečnou čokoládu skapat do kastrůlku. Následně za asistence druhé vidličky přendám na pečící papír. Takto postupně obalím a nechám ztuhnout všechny mandlové kousky, které ještě na závěr všechny dozdobím zbylou, rozteklou čokoládou.

Vše dám ještě na chvilku do chladu a pak přendám do krabičky, kterou skladuji v mrazáku. Po vyndání z něj jsou pralinky za chvíli k nakousnutí 😉

Vaše Maruška