Banánovo-vanilkové čokokuličky (paleo)
Toto cukroví má úžasnou banánovou příchuť a lze jej v klidu nechat na vánočním stole, jelikož se nerozteče a drží tvar i v pokojové teplotě (bez pečení). Obávat se v podstatě můžete pouze tehdy, máte-li ambice, aby vám cukroví nesnědli hosti….po těchto kuličkách se jisto jistě zapráší 😀
Kdo by chtěl vytvořit kuličky s odlišnými příchutěmi, může stejným způsobem zakomponovat do receptu i jiné druhy mrazem sušeného ovoce (maliny, jahody, rybíz, broskve apod.). Co mám vypozorované, mrazem sušené ovoce je v dostání v drogerii DM, nebo (alespoň u nás na Kladně) v hypermarketu Albert.
8 kuliček obsahuje 286 kCal, 18 g tuků, 4 g bílkovin a 22 g sacharidů
Ingredience (odhadem na 40 kuliček)
- 200 g kvalitní hořké 85% čokolády (použila jsem Amore bio edelbitter z Alberta)
- 100 g mrazem sušených (lyofilizovaných) banánů (použila jsem Vitacup z Alberta.)
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 2 a půl vrchovaté lžičky mleté vanilky (kupuji v drogerii DM)
- 1 vrchovatá lžička nepraženého kakaa
Příprava
Sušené banány jsem rozmixovala (v elektrickém mlýnku na kafe) na jemný prášek. 1 vrchovatou lžičku banánového prášku jsem si dala stranou na obal.
Ve vodí lázni rozpustím čokoládu, přimíchám kakaový prášek, sůl a 2 lžičky mleté vanilky. Vznikne mi lepivá, kakaová kaše, kterou dám na 10-15 minut do chladu, aby nebyla teplá, ale aby byla pořád měkká a daly se z ní vytvářet kuličky. Hmota nesmí být v chladu příliš dlouho, aby neztvrdla (pak už by byla příliš tvrdá na jakékoliv koulení kuliček 😉 ).
Připravím si obalový prášek tak, že smíchám 1 lžičku banánového prášku s 1 lžičkou nepraženého kakaa a 1/2 lžičkou mleté vanilky.
Lžičkou z mírně vychladlé, ale stále ještě měkké hmoty odeberu kousek, který dlaněmi uválím v kuličku (něco přes 1 cm v průměru). Každou kuličku obalím v obalovém prášku, dám na talíř a vše nechám ztuhnout v lednici. Kulička sice nezůstane přesně kulatá – o to je vlastně cukroví hezčí. Každý kousek má po vychladnutí a ztuhnutí jiný tvar.
Lze skladovat v pokojové teplotě jako klasickou čokoládu 🙂
Diskuze
Zatím žádné komentáře.