Cheesecake z ořechů kešu a květáku
Cheeskake nemusí být vždy vyroben z tvarohu, nebo jiných mléčných výrobků. Chuť květáku byste v tomto zákusku jen těžko hledali.
Koláč je třeba péct velmi pomalu. Osobně ho díky jeho delší přípravě pravidelně nedělám, ale na návštěvu u kamarádky se mi hodil – překvapila jsem a nikdo netušil, z čeho koláč je 🙂
Ingredience na 1 cheescake
Na korpus
- 2 hrnky (150g) strouhaného kokosu
- 1 hrnek (100g) mletých lískových ořechů
- ¼ hrnku (35g) kokosové mouky
- ¼ hrnku (60ml) kokosového oleje
- 3 lžíce medu
- 1 lžička himalájské soli
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky skořice
Na náplň
- 1 hrnek (150g) ořechů kešu (přes noc namočených ve vodě)
- ½ hrnku (120ml) kokosového mléka
- 250g růžiček květáku (5 minut povařených ve vodě nebo na páře)
- ½ hrnku (120ml) tekutého medu
- 3/8 hrnku (90ml) kokosového oleje
- ½ lžičky himalájské soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžíce vinného octa
- 1 lžíce mleté vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce
- Šťáva a najemno strouhaná kůra z ½ citrónu
- 2 plné lžíce škrobu kuzu (zdravá výživa)
Na ozdobení
- čerstvé bobule (maliny, jahody, borůvky apod.)
Pomůcky
- forma se snímatelným prstencovým bokem (průměr 20cm)
Příprava
V domácím robotu jsem důkladně rozmixovala všechny ingredience na korpus: nejprve jsem smíchala kokos a ořechy, pak jsem přidala zbytek ingrediencí.
Na dno formy jsem dala pečící papír (větší než dno, přesahuje okraje) a pak jsem nasadila a uzamkla snímatelný bok. Pak jsem těsto na korpus vysypala do formy a mačkala, aby bylo všude stejně tenké a na bocích převyšovalo dno o 2cm.
Následně jsem si připravila náplň: Přes noc ve vodě namočené kešu ořechy jsem slila a propláchla pod studenou vodou. Dala jsem je do robota na několik minut mixovat (cca5 minut), aby vznikla kaše. Pak jsem do těsta přihodila na páře povařené (5 minut) růžičky květáku a mixovala ještě dalších 5 minut. Do těsta jsem přidala veškeré zbylé suroviny na náplň a ještě chvíli mixovala – vznikne tekuté jemné těsto.
Těsto naliji na korpus. Celou formu jsem vložila do pekáče, do kterého jsem (do ¼ výšky formy na koláč) nalila vodu, aby forma na koláč byla ve vodní lázni.
Pekáč jsem přiklopila a dala péct do předem vyhřáté trouby na 150°C 15 minut. Pak jsem ubrala teplotu na 120°C a pekla další hodinu. Po hodině jsem sundala pokličku z pekáče a pekla nepřiklopené další jednu hodinu. Troubu jsem vypnula, koláč v ní ještě nechala chladnout hodinu, pak teprve jsem téměř vychladlou formu vyndala ven. Voda byla z pekáče odpařená a koláč bez jediné praskliny :).
Sundala jsem snímatelný prstencový bok a navrch jsem koláč posypala čerstvým bobulovitým ovocem.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.