Citrónovo-maková buchta (keto, paleo, nízkosacharidová)

1 keto porce obsahuje 338 kCal, 29 g tuků, 8 g bílkovin a 8 g sacharidů

1 paleo porce obsahuje 359 kCal, 30 g tuků, 8 g bílkovin a 14 g sacharidů

Ingredience na 12 porcí

Na buchtu

  • 75 g ghee nebo másla
  • 120 ml kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě)
  • 4 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
  • 200 g mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí
  • 50 g kokosové mouky
  • 50 g mletého máku
  • 75 g kokosového cukru (pro paleo verzi) nebo 40 g xylitolu (pro keto verzi)
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
  • špetka růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
  • 2 lžičky mleté vanilky
  • 2 lžičky jablečného octa

Na polevu

  • 100 g strouhaného kokosu nebo kokosových chipsů (ideálně v BI kvalitě)
  • 2 vrchovaté lžíce (30 g) panenského kokosového oleje
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
  • 2 vrchovaté lžíce (25 g ) kokosového cukru (pro paleo verzi) nebo 1 vrchovatí lžíce xylitolu (pro keto verzi)

Příprava

Troubu jsem zapnula na 175°C. Ghee jsem v kastrůlku rozpustila (jen lehce zahřála) v kokosovém mléce. Mléko s ghee smíchám s vejci a rozkvedlám.

Pak přimíchám mandlovou, kokosovou mouku, mletý mák, sladidlo, šťávu a kůru z citrónu. Vznikne mi lepkavé těsto. Do něj přimíchám ostatní ingredience na buchtu.

Těsto naliji do pekáče vyloženého pečícím papírem a peču v troubě 35 min.

Během pečení si z části připravím polevu tak, že v kuchyňském robotu s esovitými noži asi 3 minuty mixuji kokosové chipsy. Po pár minutách se mi kokos nalepí na stěny, setřu ho ke středu nádoby, přidám kokosový olej a mixuji dalších 8 minut, aby mi vznikla tekutá směs. Pak nechám mixér odpočinout, aby se mi nepřehřál.

Když je buchta upečená, dodělám si polevu. Do kokosové polevy přimíchám ostatní ingredience a mixuji ještě 3-5 minut.

Vznikne mi lepivá, tužší poleva, kterou potřu vrchní stranu buchty.

Nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Pak teprve nakrájím na 12 kostek.

Vaše Maruška