Citrónovo-maková buchta (keto, paleo, nízkosacharidová)
1 keto porce obsahuje 338 kCal, 29 g tuků, 8 g bílkovin a 8 g sacharidů
1 paleo porce obsahuje 359 kCal, 30 g tuků, 8 g bílkovin a 14 g sacharidů
Ingredience na 12 porcí
Na buchtu
- 75 g ghee nebo másla
- 120 ml kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě)
- 4 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
- 200 g mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí
- 50 g kokosové mouky
- 50 g mletého máku
- 75 g kokosového cukru (pro paleo verzi) nebo 40 g xylitolu (pro keto verzi)
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
- špetka růžové himalájské soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
- 2 lžičky mleté vanilky
- 2 lžičky jablečného octa
Na polevu
- 100 g strouhaného kokosu nebo kokosových chipsů (ideálně v BI kvalitě)
- 2 vrchovaté lžíce (30 g) panenského kokosového oleje
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
- 2 vrchovaté lžíce (25 g ) kokosového cukru (pro paleo verzi) nebo 1 vrchovatí lžíce xylitolu (pro keto verzi)
Příprava
Troubu jsem zapnula na 175°C. Ghee jsem v kastrůlku rozpustila (jen lehce zahřála) v kokosovém mléce. Mléko s ghee smíchám s vejci a rozkvedlám.
Pak přimíchám mandlovou, kokosovou mouku, mletý mák, sladidlo, šťávu a kůru z citrónu. Vznikne mi lepkavé těsto. Do něj přimíchám ostatní ingredience na buchtu.
Těsto naliji do pekáče vyloženého pečícím papírem a peču v troubě 35 min.
Během pečení si z části připravím polevu tak, že v kuchyňském robotu s esovitými noži asi 3 minuty mixuji kokosové chipsy. Po pár minutách se mi kokos nalepí na stěny, setřu ho ke středu nádoby, přidám kokosový olej a mixuji dalších 8 minut, aby mi vznikla tekutá směs. Pak nechám mixér odpočinout, aby se mi nepřehřál.
Když je buchta upečená, dodělám si polevu. Do kokosové polevy přimíchám ostatní ingredience a mixuji ještě 3-5 minut.
Vznikne mi lepivá, tužší poleva, kterou potřu vrchní stranu buchty.
Nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Pak teprve nakrájím na 12 kostek.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.