Citrónový koláč (nízkosacharidový)
Tento koláč má svěží, citrónovou chuť. Musím uznat, že nejlepší je vychlazený a den odležený z lednice, kde nasaje vlhkost.
1 porce obsahuje 853 kJ; 204 kCal; 6g bílkovin, 14g sacharidů, 19g tuků
INGREDIENCE NA 20 PORCÍ
- 240g bílé, mandlové mouky
- 50g kokosové mouky
- 1 lžička vinného kamene (prášek na pečení bez fosfátů)
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 120g erythritolu (přírodní, alkoholový cukr bez kalorií)
- 6 vajec (2 žloutky dám stranou pro vrchní vrstvu)
- 130g rozpuštěného, panenského kokosového oleje
- 12 lžic citrónové šťávy
- 1 lžíce najemnno strouhané citrónové kůry
- 1/4 lžičky vanilkového aroma
- 125ml hrnku rostlinného mléka (mandlového či jiného, já zvolila domácí makové mléko)
VRCHNÍ VRSTVA
- 9 lžic citrónové šťávy
- 300g lučiny
- 60g erythritolu
POMŮCKY
- nízká forma o rozměrech 33 x 24 cm
- pečící papír
PŘÍPRAVA
2 bílky oddělím od 2 žloutků, které nechám stranou na vrchní vrstvu. Všechny ingredience na koláč jsem smíchala dohromady (4 vejce + 2 bílky a ostatní ingredience) a vzniklo mi lepivé těsto. To jsem nanesla na tác s pečícím papírem a mokrýma rukama, aby se nelepilo, rozprostřela rovnoměrně po celém tácu. Dám péct při 175°C na 20 minut.
Mezitím si připravím vrchní vrstvu tak, že smíchám všechny její ingredience a dva odložené žloutky. Když je základ upečen, naliji tuto směs na koláč a peču ještě dalších 30 minut, dokud vrchní vrstva neztuhne.
Nechám vychladnout a servíruji studené z lednice.
Diskuze
Maruško, při přípravě tohoto koláče mám nejradši to dělení žloutků a bílků - protože je úplně jedno, když se to nepovede :-D Jinak jeho chuť máme rádi a oceňujeme všichni. Je super!