Citrónový koláč (nízkosacharidový)

Tento koláč má svěží, citrónovou chuť. Musím uznat, že nejlepší je vychlazený a den odležený z lednice, kde nasaje vlhkost.

1 porce obsahuje 853 kJ; 204 kCal; 6g bílkovin, 14g sacharidů, 19g tuků

INGREDIENCE NA 20 PORCÍ

  • 240g bílé, mandlové mouky 
  • 50g kokosové mouky
  • 1 lžička vinného kamene (prášek na pečení bez fosfátů)
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • 120g erythritolu (přírodní, alkoholový cukr bez kalorií)
  • 6 vajec (2 žloutky dám stranou pro vrchní vrstvu)
  • 130g rozpuštěného, panenského kokosového oleje
  • 12 lžic citrónové šťávy
  • 1 lžíce najemnno strouhané citrónové kůry
  • 1/4 lžičky vanilkového aroma
  • 125ml hrnku rostlinného mléka (mandlového či jiného, já zvolila domácí makové mléko)

VRCHNÍ VRSTVA

  • 9 lžic citrónové šťávy
  • 300g lučiny
  • 60g erythritolu

POMŮCKY

  • nízká forma o rozměrech 33 x 24 cm
  • pečící papír

PŘÍPRAVA

2 bílky oddělím od 2 žloutků, které nechám stranou na vrchní vrstvu. Všechny ingredience na koláč jsem smíchala dohromady (4 vejce + 2 bílky a ostatní ingredience) a vzniklo mi lepivé těsto. To jsem nanesla na tác s pečícím papírem a mokrýma rukama, aby se nelepilo, rozprostřela rovnoměrně po celém tácu. Dám péct při 175°C na 20 minut.

Mezitím si připravím vrchní vrstvu tak, že smíchám všechny její ingredience a dva odložené žloutky. Když je základ upečen, naliji tuto směs na koláč a peču ještě dalších 30 minut, dokud vrchní vrstva neztuhne.

Nechám vychladnout a servíruji studené z lednice.

Fotogalerie

Vaše Maruška