Čokoládovo-pekanový dort

V jednoduchosti je krása. Tento dort je jednoduchý na přípravu i konzumaci.

Jeho chuť uspokojí všechny milovníky hořké čokolády – má jemně nahořkou, kakaovo-krémovou chuť. Kdo hořké čokoládě tolik neholduje, může si jej dosladit nějakým přírodním sladidlem (např. stevií či xylitolem).

Ingredience (na 8 porcí)

  • 240ml kokosového mléka z konzervy
  • 3 vrchovaté lžíce BIO kokosové oleje
  • 100g kvalitní hořké 85% čokolády
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Korpus

  • 2 hrnky (220g) pekanových ořechů (nebo vlašských)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka mořské soli
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžíce tekutého medu

Postup

Připravila jsem korpus: Ořechy jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Pak jsem přidala jedlou sodu, extrakt a sůl a krátce ještě mixovala. Nakonec jsem přimíchala med, pár vteřin mixovala v robotu, aby vznikla lepkavá směs. Ořechovou směs jsem dala do menší formy se sundavacím prstencovým bokem (17cm v průměru), prsty pořádně umačkala, aby byla po celém dně stejně tenká )odhadem 0,5 cm) a na okrajích přesahovala (cca 2 cm vysoké okraje, aby pak čokoládový krém sahal až po okraj korpusu). Pekla jsem ho v předem vyhřáté troubě při 170°C 15 min.

Zatímco se mi pekl korpus, připravila jsem si náplň. Kokosové mléko jsem nalila do kastrůlku a zahřívala do té doby, než se objevily první bublinky. Odstavila jsem ho ze sporáku a přidala celou čokoládu a kosový tuk. Vše jsem míchala a nechala čokoládu i tuk rozpustit v teplém kokosovém mléce. Nakonec jsem přidala mandlový i vanilkový extrakt. Čokoládový krém měl konsistenci čerstvě uvařeného horkého pudingu.

Teplý čokoládový krém jsem nalila na hotový korpus a nechala přes noc vychladnout v lednici, aby vše pořádně ztuhlo.

Vaše Maruška