Čokoládovo-pekanový dort
V jednoduchosti je krása. Tento dort je jednoduchý na přípravu i konzumaci.
Jeho chuť uspokojí všechny milovníky hořké čokolády – má jemně nahořkou, kakaovo-krémovou chuť. Kdo hořké čokoládě tolik neholduje, může si jej dosladit nějakým přírodním sladidlem (např. stevií či xylitolem).
Ingredience (na 8 porcí)
- 240ml kokosového mléka z konzervy
- 3 vrchovaté lžíce BIO kokosové oleje
- 100g kvalitní hořké 85% čokolády
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Korpus
- 2 hrnky (220g) pekanových ořechů (nebo vlašských)
- 1 lžička jedlé sody
- špetka mořské soli
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 2 lžíce tekutého medu
Postup
Připravila jsem korpus: Ořechy jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Pak jsem přidala jedlou sodu, extrakt a sůl a krátce ještě mixovala. Nakonec jsem přimíchala med, pár vteřin mixovala v robotu, aby vznikla lepkavá směs. Ořechovou směs jsem dala do menší formy se sundavacím prstencovým bokem (17cm v průměru), prsty pořádně umačkala, aby byla po celém dně stejně tenká )odhadem 0,5 cm) a na okrajích přesahovala (cca 2 cm vysoké okraje, aby pak čokoládový krém sahal až po okraj korpusu). Pekla jsem ho v předem vyhřáté troubě při 170°C 15 min.
Zatímco se mi pekl korpus, připravila jsem si náplň. Kokosové mléko jsem nalila do kastrůlku a zahřívala do té doby, než se objevily první bublinky. Odstavila jsem ho ze sporáku a přidala celou čokoládu a kosový tuk. Vše jsem míchala a nechala čokoládu i tuk rozpustit v teplém kokosovém mléce. Nakonec jsem přidala mandlový i vanilkový extrakt. Čokoládový krém měl konsistenci čerstvě uvařeného horkého pudingu.
Teplý čokoládový krém jsem nalila na hotový korpus a nechala přes noc vychladnout v lednici, aby vše pořádně ztuhlo.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.