Cuketová buchta

Buďte v klidu, mlsat se dá nejen chutně ale i zdravě!

Tato buchta svou chutí připomíná vláčnější verzi perníku. Snad právě díky perníkovému aroma chutná prakticky komukoliv, kdo ho zbožňuje. Navíc má 2 velké a z mého pohledu zásadní výhody – neobsahuje vůbec žádný cukr ani lepek.

Žehnám takovýmto receptům!

Zbavena výčitek a s velkou radostí jej servíruji nejenom sobě ale i mým dětem 🙂

Ingredience na 1 buchtu

  • 1 středně velká cuketa
  • 4 velká vejce
  • 12 sušených datlí
  • ¼ hrnku (60ml) kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ¼ hrnku kakaa
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • Špetka soli

Na dozdobení

  • Kokosové vločky
  • Dýňová semínka
  • Na vysypání formy:
  • Kokosový olej
  • Strouhaný kokos

Postup

Neoloupanou cuketu (v bio kvalitě ji neloupu) jsem nakrájela na čtvrtiny a společně s vejci, datlemi, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem jsem ji v kuchyňském robotu mixovala na maximální výkon asi minutu. Vznikla mi jemná světlá kaše.

Do kaše jsem přidala zbytek ingrediencí a znovu vše promixovala.

Vzala jsem si střední kulatou formu se snímatelným bokem. Celou formu jsem vymazala mašlovačkou namočenou v kokosovém oleji a vysypala jemným strouhaným kokosem.

Do vysypané formy jsem nalila „čokoládové“ těsto a uhladila lžící.

Nakonec jsem vršek posypala dýňovými semínky a kokosovými vločkami (po upečení jsou zlatavé a naprosto luxusní).

Formu jsem vložila do vyhřáté trouby na 175°C a pekla 55 minut.

Po upečení je dobré nechat buchtu vychladnout, pak opatrně sundat prstencový bok formy.

Nakonec dávám ještě uležet do ledničky, protože studená mi přijde úplně nejvíc nejlepší 🙂

Ráda ji servíruji jen tak, nebo s kokosovým krémem.

Vaše Maruška