Datlová pasta
Datlová pasta je skvělé přírodní sladidlo do snídaňových kaší a může nahradit klasickou marmeládu. Ze samotné pasty se dají vyrábět různé raw paleo tyčinky a kuličky, které se těší v obchodech se zdravou výživou veliké oblibě.
Když vezmu vpotaz, že taková paleo tyčinka stojí v obchodě 30 CZK a váží 50g, tak se domácí výroba bez pochyb vyplatí.
Na internetu jsem sehnala datle 1 kilo za 89 CZK – náklady na výrobu domácí paleo tyčinky tak vyjdou na 5 CZK + přidané koření (skořice, kakao, kokos, chia semínka apod.).
Recept na RAW tyčinky bude jindy, pro dnešek tu pro vás mám základní datlovou pastu, která je jak finančně, tak i časově velmi nenáročná.
Ingredience na 500g pasty
- 400g vypeckovaných sušených datlí
- ½ hrnku (120ml) vody
- Špetka himalájské soli
- Pár kapek vanilkového aroma
Postup
Vypeckované sušené datle jsem dala do zavařovací sklenice, zmáčkla a zalila vodou, aby všechny datle byly pod vodou. Přes noc jsem je nechala datle v lednici namočené v uzavřené zavařovací nádobě.
Druhý den jsem veškeré útroby ze zavařovací sklenice (datle + voda) dala do kuchyňského robotu. Vše jsem mixovala při vysokých otáčkách 10 minut, aby vznikla jemná pasta. Pak jsem přidala špetku soli a vanilkové aroma a mixovala ještě 2 minuty. Pastu jsem přendala zpět do zavařovací sklenice a skladuji uzavřené v lednici.
Diskuze
už je sice pozdě (5 let poté) ale chtěl bych poznamenat že se mě líbí dotazy tohoto typu. Jakpak asi má Maruška poznat jak jsou datle tebou použité sladké. Každý normální člověk přece ochutná pastu datlovou kterou vyrobil a posoudí vlastním jazykem jak moc je sladká proti známé sladkosti cukru který používá. Dám tedy méně pasty a upeču méně sladkou buchtu a případně dosladím. Na to nepotřebuju návod od Marušky.
Ahoj, zaujala mě datlová pasta jako sladidlo místo cukru. Je nějaký poměr mezi množstvím cukru a datlové pasty?
Ahoj, to opravdu netuším :-(
ahoj Maruško, prosím nenašla bych někde recept na ty RAW tyčinky které tu u datlové pasty zmiňuješ? děkuji Lucka
Ahoj Lucko, recept na webu nemám. Je to v podstatě mix datlové pasty, kakaa, skořice a oříšků :-)
Krasny den Marusko, datlovou pastu (puritas) jsem koupila pred svatky se zamerem zdravejsiho cukrovi, ale nevedela jsem jak s ni pracovat, tak je stale netknuta. Na internetu jsem objevila recepty na ryze raw dezerty, ale ja bych ji rada vyuzila do beznych receptu misto bileho cukru. Prosim, vedela bys v jakem pomeru pouzit a jak? Nasla jsem ze z pasty se maji nakrajet tenke platky, na nekolik hodin namocit do vody, rozmixovat az vznikne kasicka a tou sladit... Ale bojim se aby pak buchta nebyla prilis sladka. Mas ozkouseno? Nebo to musim risknout a experimentovat uplne naslepo :). Dekuji, Jarmila