Domácí lískooříšková nutella (bez cukru!!!)
Domácí nutela je rychlý a naprosto úžasný způsob jak mlsat bez jakýchkoliv výčitek. Má jen 4 ingredience a oproti té kupované neobsahuje rafinovaný cukr ani palmový tuk J Je 100% oříšková!
Na této pochoutce si velmi rády pochutnávají mé děti. Občas pomáhají i loupat oříšky 🙂
Recept, který jsem měla i na staré Rutině, splňuje všechna pravidla mého současného stravování, a pro velký úspěch (nejen u nás doma) s radostí vystavuji znovu.
Ingredience (na 1 sklenici)
- 500g lískových oříšků
- 4 lžíce nepraženého kakaa
- 6 lžic (nebo více) přírodního sladidla jako je stevie nebo xylitol (používám stevii)
- 1-2 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)
Příprava
Troubu jsem předehřála na 210°C.
Na plech jsem nasypala oříšky a dala je do trouby na 10 minut. Jejich slupka popraskala.
Oříšky jsem nechala vychladnout a pak je ručně oloupala (nezatěžujte se dokonalostí oloupaných oříšků – některé jdou prostě lépe a některé hůře).
Lískové oříšky jsem nasypala do kuchyňského robota s esovitými noži a mixovala je 10 minut. Během této doby se mixováním a teplem oříšky rozšlehají na tekutou kaši.
Pak jsem přidala kakao a sladidlo a ještě pár vteřin mixovala.
Na závěr jsem přidala sirup, zapnula na pár vteřin mixér a směs se díky sirupu „zdrcla“. Dávám lžíci až dvě dle toho, jak moc hustou ji chci mít. 1 lžíce stačí na tekutou a mazací formu nutely a dvě lžíce na konzistenci pomazánky. Záleží, co kdo preferuje 🙂
Diskuze
dobrý
oda dho krémně za a jen v dobrém a nené kakao.
Super tip. Diky
To je tedy mnamka:-) Orisky se mi podarilo skoro nepripalit, zato jsem pri mixovani skoro zavarila mixer. Neni asi delany na to, jet na plne obratky tak dlouho. Chtela jsem to po par minutach vzdat, bylo to hrudkovate a tuhe, ze to mixer malem neutahl, ale pak to najednou opravdu zacalo byt tekutejsi a vypada to hotove opravdu jako nutela:-) a chutna daleko lip. Dekuji, Marusko, za tip.
Ahoj, není zač. Snad mixer přežil 😉
Ahoj Maruško, super překvapení, super dobrota! 😍 jelikož jsem v ketóze, s medem jsem směs raději jen postrašila a mám spíše nutelovou drobenku. Příště zkusím přidat. A můj poznatek z pečení oříšků - 175C/5 minut. Asi mám nějakou turbo troubu 😊
Ahoj Verčo, já myslím, že moje trouba je divná. Všichni mají oříšky hotové dřív než ty moje :-)
Dobrý deů ořechů a všechno jsem to vyhodil. JAKOU TROUBU Všechno jsem vyhodil.
Milý Franto, je mi líto, že jste oříšky vyhodil. Nelze se spoléhat na to, že každá horkovzdušná trouba peče stejně. Bohužel do receptu nebudu uvádět: průběžně kontrolujte, nenechte připálit, nebo berte v potaz to, že Vaše trouba může péci jinak. Tak trochu počítám, že si v tomto ohledu lidé umí poradit. Vaše doporučení je dobré, ale na základě Vaší zkušenosti. Tudíž si recept poupravte dle Vaší trouby a máte vyhráno. Já myslím, že je každý sám za své činy zodpovědný. Jak jednoduché něco na někoho hodit a vybít si zlost komentářem po malém nezdaru. Nutelu jsem dělala již několikrát. Pokud myslíte, že něco kopíruji, nebudu Vás přesvědčovat o opaku, to nemá smysl. Pěkný den a nebuďte zklamaný - jsou přeci horší věci, které mohou člověka potkat, než je jedna připálená Nutela, ne? ;)
Marusko, tak je to velmi jedle a alespon jednomu z mych kluku to chutna. Dokonce vyslovil vetu, ze ta moje nutela je nejlepsi na svete (a to i z pripalenych orisku! Co bude rikat az je priste nepripalim :)) Diky A.
To je dobře :-) . U nás ji holky milují víc než kupovanou taky.
tak update:) nastavila jsem to smetanou na slehani, docela dost. Je to tekutejsi a ma to lepsi konzistenci. Ovsem pripalenou chut to ma porad :( Pokud to deti nebudou jist, namazu to na nejaky dezert (brownie) a soupnu to do trouby, treba se to ztrati. Takove mnozstvi orisku preci nevyhodim (stalo to takovych penez)! :) Kuchteni zdar:) Andrea
Ahoj, no to je nadělení. To mne mrzí, že se Ti to nedaří. Ten smoothie mixér opravdu není na oříšky ideální. Trouba peče každému trochu jinak, čehož jsi důkazem. Je mi to líto. Jsem zvědavá, jak s tím naložíš :-) Taková malá kovbojka, jak to čtu. Měj se.
Tak jsem se do toho pustila, pro moje deti:) Nutelu miluji, obcas ji nekde ochutnaji, ale my ji domu nekupujeme. A bohuzel se moc nedari: 10min v me troube na 210 stup mi pripalilo jednu pulku vsech orisku, takze je hodne tmave hneda. Na druhou stranu jdou velmi dobre loupat. No zkusim to i tak :) Oloupala jsem, dala je do mixeru a "zmacka knoflik". Jenze jsem to delala ve smoothie mixeru a ty noze tomu nejsou asi uzpusobene, po cca 30 sekundach se rozsekane orisky nalepily na okraj nadoby a nesly sundat. Musela jsem odskrabat. Zkusila jsem znovu, ale marne. Zkusila jsem po po castech a taky bez idealniho vysledku. Mam z toho takovou drobenku, zadnou pastu :( Cim to mam nastavit aby to bylo vice tekute? Uz tam mam i kakao, stevii i javorovy sirup. I kdyz tam jsou kousky, preci se to da pospojovat? Rozpustenym maslem? Diky, Andrea