Dýňovo-medové řezy (paleo, vegan)

Když přijde na dezerty, některé jsou opravdu velmi jedlé. Co si budeme povídat, u dezertů to svádí ke konzumaci většího než malého množství 😉 A protože si plno lidí nedokáže představit (nejen u dezertů 😀 ) co vlastně malé množství je, rozhodla jsem se vystavovat energetické hodnoty právě u zákusků a dezertů, aby člověk měl představu, kolik čeho konzumuje. I když je zákusek plný vhodných, zdravých ingrediencí, které podléhají mé výživové filozofii, je to pořád dezert a měl by být pouhou „příležitostnou“ součástí zdravého jídelníčku v rozumném množství.

Dnešní studený řez není výjimkou – chuťově výjimečný a nutričně bohatý.

1 porce se skládá z 324 kCal, 21 g tuků, 4,25 g bílkovin a 24 g sacharidů

Ingredience na 12 řezů

Na korpus

  • 1/3 hrnku (100 ml) medu (vegani použijí javorový sirup)
  • 1/2 hrnku (90 g) BIO kokosového oleje pokojové teploty
  • 1 hrnek (120 g) kokosové mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • 2 špetky růžové himalájské soli

Na vršek

  • 100 g g pekanů (nebo vlašských ořechů)
  • 40 g kvalitní hořké čokolády (ideálně nad 75%)
  • 400 ml BIO kokosového mléka
  • 1/2 hrnku (125 ml) medu (vegani použijí javorový sirup)
  • 1 hhrek (240 g) dýňového pyré (jak na dýňové pyré popisuji ZDE)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • špetka muškátového květu

Příprava

Troubu zapnu na 180°C

Med jsem tyčovým mixérem rozmixovala s kokosovým olejem a následně jsem do něj přimíchala koření a mouku. Vznikne těsto, ze kterým se velmi dobře pracuje.

Do formy 20 x 20 cm dám křížem přes sebe pečící papír (oba papíry jsou přesně na šířku formy) a dlaní uhladím na dno formy těsto.

Dám péct do trouby na deset minut, aby těsto zezlátlo. Po dopečení ho mírně zatlačím zpět na dno, jelikož malinko vykyne.

Čokoládu rozmixuji v kuchyňském mixéru nahrubo a pekany rozdrtím nahrubo ve hmoždíři.

Připravím si polevu tak, že kokosové mléko povařím s medem asi 1 minutu (používám větší hrnec, jelikož poleva hodně bublá a nabývá na objemu) a pak stáhnu teplotu a nechám mírně probublávat dalších 20 minut. Tekutina sníží svůj objem a bude hustší.

Asi 100 ml tekutiny naliji na upečené těsto, zasypu pekany, pak hořkou čokoládou. Naliji zbytek tekuté směsi a navrch po lžících opatrně kladu dýňové pyré, jež následně vidličkou mírně rozprostřu na povrchu.

Dám péct na dalších 30 minut dozlatova.

Nechám vychladnout a pak přes noc uložím do lednice, aby vše krásně ztuhlo, drželo tvar a dalo se lehce nakrájet.

Lze skladovat i v mrazáku až 3 měsíce.

Vaše Maruška