Granolový snídaňový koláč (bez lepku, vegan)

Granolový koláč může být skvělou, sytivou snídaní nebo poslouží jako jídlo před tréninkem (samozřejmě s dostatečným časovým odstupem, aby tělo nebylo zatíženo trávením a mohlo se věnovat cvičení), které dodá energii.

1 porce obsahuje 1088 kJ; 260 kCal; 8g bílkovin, 32g sacharidů, 11g tuků

INGREDIENCE NA 12 PORCÍ

  • 300g (3 středně veliké) uvařené řepy
  • 300g (3 ks) zralých banánů
  • 70g (2 lžíce) kešu másla (nebo jiného ořechového másla)
  • 80ml (1/3 hrnku) javorového sirupu (nebo medu)
  • 80ml (1/3 hrnku) Bio kokosového oleje
  • 200g (2 hrnky) ovesných vloček
  • 70g (1/2 hrnku) najemno mletých lněných semínek nebo lněné mouky
  • 80g (1/2 hrnku) oříšků kešu
  • 20g (2 lžíce) acai prášku (lze vynechat)
  • 1 lžička skořice
  • 3 špetky růžové himalájské soli
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 1 špetka kajenského pepře

NA GRANOLU

  • 50g pekanů (nebo vlašské ořechy)
  • 50g ovesných vloček
  • 20ml (2 lžíce) javorového sirupu (nebo medu)
  • 1/4 lžičky skořice

OVOCE

  • 250 borůvek

PŘÍPRAVA

Řepu, banány, javorový sirup, ořechové máslo a rozpuštěný kokosový olej rozmixuji v kuchyňském robotu na kaši. Ovesné vločky, kešu oříšky také rozmixuji v mixéru najemno. Kaši i rozmixované vločky smíchám v míse s ostatními ingrediencemi. Nechám chvilku odstát – vznikne hutné, lepivé těsto. To nanesu na pečící papír na plechu o rozměru 24cm x 33cm a vlhčenýma rukama ho rovnoměrně uhladím.

Granolu připravím tak, že vločky a nahrubo rozmixované ořechy nasucho opeču na nepřilnavé pánvi dozlatova. Pak teprve přimíchám sirup a skořici.

Na připravené těsto nasypu čerstvé borůvky (určitě by šly použít i rozmrazené), zatlačím je všude do těsta. Nakonec navrch nasypu granolu a také ji zlehka zatlačím do těsta.

Peču v předem vyhřáté troubě na 190°C 30 min.

Fotogalerie

Vaše Maruška