Kakaové super sušenky
Vždycky jsem bývala milovnicí hořké čokolády a kakaa. Není báječné, že je kakao považováno za superpotravinu s mnoha pozitivními účinky na zdraví?
Kakao obsahuje antioxidanty, minerály a vitamíny, a dostat tohle všechno v sušence a současně si zamlsat je trefou do černého!
Ingredience na 16 sušenek
- ½ hrnku mandlové mouky (domácí nebo kupované)
- 2 lžíce kokosové mouky
- 2 lžíce škrobu Kuzu (zdravá výživa)
- ¾ hrnku kakaa (ideálně v BIO kvalitě)
- ¾ lžičky himalájské soli
- 3 lžíce xylitolu (toto přírodní sladidlo je volitelné, pokud by vám přišlo těsto až příliš hořké)
- ½ hrnku rozpuštěného Ghí (přepuštěného másla) nebo klasického másla
- ½ hrnku včelího medu
- 1 velké vejce
- 1 lžíce tučného kokosového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Ozdoba
- Mleté lískové oříšky na obalení
- Hořká čokoláda (nad 75%) na dozdobení
Postup
Nejprve jsem v misce pořádně smíchala suché ingredience (mouky, škrob, kakao a sůl).
Pak jsem smíchala máslo a med a mixovala elektrickým mixérem s metlou cca 1 minutu. Do másla jsem přidala rozkleplé vejce, kokosové mléko a vanilkový extrakt a ještě minutu mixovala.
Pak jsem do misky se suchými ingrediencemi nalila máslovou směs a vše lžící promíchala, až vzniklo tužší těsto, které jsem nechala hodinu odpočívat v lednici.
Po hodině jsem zapnula troubu na 180°C. Z těsta jsem válela kuličky v průměru 2cm. Každou kuličku jsem obalila v mletých lískových oříšcích a pak prsty zmáčkla do tvaru kulaté sušenky (cca 0,5 cm vysoké).
Sušenky jsem dala na pečící papír a vložila do vyhřáté trouby. Pekla jsem je 12 minut.
Vychladlé sušenky jsem dozdobila rozteklou hořkou čokoládou. Nemám žádná zdobící udělátka J –> ve vodní lázni rozpustím trochu hořké čokolády a naleju ji do potravinového pytlíku, kde ustřihnu malý kousek růžku. Pak pytlík mačkám a tekoucí čokoládou tvořím přes sušenky čárky. Vše ještě nechám vychladnout, aby čokoláda ztvrdla.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.