Kávovo-čokoládový krém (keto, paleo)
I mlsat se dá zdravě 🙂
Ingredience na 2 porce
- 1 lžička kávových zrn (volitelné, pokud po nich usnete a chutná vám káva 😉 )
- 50g hořké 85% čokolády
- 100ml BIO kokosového mléka nebo tučné smetany na šlehání
- 1 vaječný žloutek (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 lžička mleté vanilky
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 2 lžičky xylitolu (NEPOUŽÍVÁM; volitelné pro jedince, kteří potřebují dosladit)
Příprava
Kávová zrna namelu co nejvíce na jemno v elektrickém mlýnku na kávu. Čokoládu namelu na jemno také (lze nastrouhat) a přidám ji do kokosového mléka. Pozvolna ohřívám na nízké teplotě, dokud se čokoláda nerozpustí. Mezi tím vidličkou rozkvedlám žloutek s ostatním kořením. Rozpuštěnou čokoládu postupně míchám po lžících (vždy naberu jednu lžíci a zamíchám, pak přidám další lžíci) do žloutku. Následně celou směs přendám zpátky do kastrůlku a ještě 1 minutu zahřívám za stálého míchání. Přeliji do skleniček a nechám 3 hodiny tuhnout v lednici.
Diskuze
Vyzkoušeno a je to mňamka, Maruško 😊
Jo a Maruško, co s tou kávou? Píšeš, že si ji nameleš, ale pak nic :-) předpokládám, že se má uvařit káva a pak vlít do rozpuštěné čokolády, bez logru. Je to tak???
Ahoj Lucko, já ji tam dala jemně namletou (bez vaření) jako koření.
Ahoj Maruško :-) recept musím někdy vyzkoušet, zrovna mě honí mlsná, ale jelikož doma nemám všechny ingredience, louskám si alespoň lískové oříšky 😊 chtěla jsem se zeptat, jakou kupuješ čokoládu? Přece když je 85%ní, tak zbytek je co? Taky tam je nějaká forma cukru, ne? A ještě prosím, jak chutná xylitol? Ještě jsem ho nekoupila, pořád váhám 🤔 děkuju a měj se hezky! L.
Ahoj Lucko, ano 85% kakaa, je tam pak tuk i cukr, ale v tomto zanedbatelném množství naprosto ok :-) Xylitol je sladký a bez pachuti. Já tedy rozdíl s mezi xylitolem a cukrem cítím, přijde mi takový nějak lehce nakyslý....ale je to jen můj subjektivní pocit a je to také o zvyku....Osobně ho nepoužívám a zvykám si na nesladké chutě a jsem spokojena i tak. Člověk je tvor přizpůsobivý - když se chce, tak se i na nesladký dezert dá zvyknout ;) Nicméně xylitolem se v ketóze nic nezkazí, pokud to bez té sladké chutě prostě nejde.