Kokosky (paleo nebo keto)
K vánočnímu mlsání už tradičně patří kokosky – sladké cukroví, které je na povrchu krásně křupavé a uvnitř vláčné. Jedná se tedy o cukrovinku, která může být součástí zdravého jídelníčku ve střídmém množství. Nicméně jsem si tuto dobrůtku dovolila vyladit, aby spadala do kategorie „zdravých pamlsků bez výčitek“, protože, ať už jíme cokoliv, vždy by nás měl při jídle doprovázet dobrý a příjemný pocit z toho, co jíme – dobrá psychika je a bude vždy na prvním místě!
Tyto Vánoce mám pro vás 2 druhy kokosek a dávám vám možnost výběru. Dáte přednost echt kokosovým kokoskám s kokosovým cukrem, které jsou křupavější a krásně nazlátlé, nebo světlejším kokoskám s březovým cukrem Xylitolem, které jsou vláčnější a vhodné i pro diabetiky? Záměrně jsem zvolila 2 typy sladidel, protože každé má své výhody a dodá kokoskám trochu jiné vlastnosti.
Kokosový cukr má oproti klasickému rafinovanému cukru až o polovinu nižší glykemický index, nezvedá tudíž tolik hladinu cukru v krvi. Hodnota GI kokosového cukru je 35 jednotek, stolní cukr má hodnotu 70 GI. Navíc obsahuje vlákninu inulin, i když v malém množství. Na rozdíl od xylitolu, který obsahuje o čtvrtinu méně kalorií, má však obdobnou kalorickou hodnotu jako cukr. S kokosovým cukrem se pracuje dost podobně jako s klasickým cukrem a sníh je díky jeho vlastnostem při přípravě krásně karamelizovaný. Kokosky s koksovým cukrem mají příjemnou karamelovou příchuť.
Xylitol je tzv. alkoholový (nebo alkoholický) cukr, jež se pyšní ještě nižším glykemickým indexem – na GI stupnici má pouhých 7 jednotek, a jeho kalorická hodnota je o čtvrtinu nižší než u kokosového cukru. Avšak při tvorbě sněhu tolik nekaramelizuje, tudíž hotové kokosky jsou méně křupavé. Takovéto kokosky s velmi nízkým obsahem sacharidů (viz hodnoty níže) mohou být skvělým pamlskem při keto dietě a jsou vhodné i pro diabetiky. Tento typ kokosek osobně věnuji mé babičce, která už leccos svým chrupem neskousne 😉 a má cukrovku 🙁 .
Pro tvorbu kokosek (ať už jakýchkoliv) je také důležité dodržet pár pravidel – pracujte s čistými odmaštěnými pomůckami, aby se ušlehal krásní sníh, a šlehejte nad parou, aby sníh teplem tuhl a cukr zkaramelizoval (viz postup níže).
Kokosky s kokosovým cukrem
1 várka cukroví obsahuje 5253 kJ; 1255 kCal; 20g bílkovin, 136g sacharidů, 64g tuků
1 kokoska obsahuje 66 kJ; 16 kCal; 0,25g bílkovin, 1,7g sacharidů, 0,8g tuků
Kokosky s xylitolem
1 várka cukroví obsahuje 3998 kJ; 955 kCal; 17g bílkovin, 37g sacharidů, 64g tuků
1 kokoska obsahuje 50 kJ; 12 kCal; 0,21g bílkovin, 0,4g sacharidů, 0,8g tuků
Ingredience na cca 80 kokosek
- 3 bílky
- 140g strouhaného kokosu
- 140g kokosového cukru (pro paleo verzi) nebo 100g xylitolu (pro keto verzi)
Příprava
Z bílků ve skleněné nádobě elektrickým šlehačem při nízkých otáčkách ušlehám sníh, který není ještě úplně tuhý (sníh došlehám až nad vodní lázní). Pak přivedu v kastrůlku vodu k varu, nechám ji mírně probublávat a nad páru položím skleněnou nádobu s bílky. Nádoba nesmí být ponořena ve vodě, a tak jsem zvolila formu takovou, která krásně pasuje do hrnce, a je pod ní dost místa na páru.
Šlehačem vyšlehám tuhý sníh. Následně do něj postupně lžíci po lžíci přidávám cukr. Mixérem šlehám dále několik minut, zatímco se sníh postupně nad parou ohřívá. Sníh je hotov v momentě, kdy na něm lze vytvořit lžící špičku, která drží svůj tvar, a jeho teplota je podobná příjemně horké vaně (sníh je horký, ale lze v něm udržet bez problémů prst).
Takto připravený sníh sundám z plotny a lžící do něj postupně přimíchávám strouhaný kokos. Vznikne mi hmota, která je při použití kokosového cukru tužší a při použití xylitolu je více pěnová. Tu pak lžičkou nanáším na plech s pečícím papírem kopeček po kopečku. Aby mi pečící papír držel, vždy si plech nejprve vytřu tukem, na který se papír bezvadně přilepí.
Hotovými kopečky zaplním plech a půl a dám do předem vyhřáté trouby na 140°C péct/sušit 20 minut. Hotové kokosky nechám pak ještě na plechu dojít a vychladnout při pokojové teplotě.
Vychladlé kokosky sundám z plechu a skladuji v chladu.
Diskuze
Zdravím Maruško, mě se ty z kokosového cukru taky moc nepovedly, jsou dobré, ale hodně spadly při přidávání cukru. Ty druhé super. Máš nějaký tip, jak skladovat? Říkám si papírový sáček nebo krabice a sušší pokoj, pokojová teplota. Aby nenavlhly. Díky za info:)
Zdravím Maruško, mě se ty z kokosového cukru taky moc nepovedly, jsou dobré, ale hodně spadly při přidávání cukru. Ty druhé super. Máš nějaký tip, jak skladovat? Říkám si papírový sáček nebo krabice a sušší pokoj, pokojová teplota. Aby nenavlhly. Díky za info:)
Hmm zkusim jeste tu teplotu testnout. Ja prave s xyl. jsem je delala na poprve a ty jsou povedene, tak jsem si rikala, ze s kokos. cukrem to bude brnkačka :-))
Tak snad bude druhý pokus lepší 🙏🙂
Nechápu co jsem udělala špatně ale verze s kokos. cukrem se mi vubec nevydařila:-( Jakmile jsem byla ve fazi přidávání cukru, tak se bílky tak rozředily, že už jsem z nich sníh zpátky neudělala... Verze s xylitolem se vyvedla a kokosky jsou moc dobré.
To je mi líto, že se první pokus nevydařil. Napadá mne, jestli bílky nebyly až příliš horké, musí se zahřívat postupně.