Kokosovo-čokoládové nugáty (paleo, vegan)
O víkendu jsem šla na oslavu. Trouba mi nepeče, a tak jsem se uchýlila k tvorbě něčeho dobrého na zub, co stačí nechat ztuhnout v lednici. Nugáty by byly určitě senzační i jako vánoční cukroví – stačí je na svátky uchovat v mrazáku a vyndat, až bude potřeba 🙂
Vzhledem k tomu, že ráda nakupuji na jednom místě, hořkou čokoládu, kokosovou mouku, olej i mléko nakupuji v drogerii DM (kdyby někoho zajímalo, kde se dají ingredience sehnat 😉 )
1 nugát obsahuje 305 kJ; 73 kCal; 0,7g bílkovin, 2g sacharidů, 7g tuků
Ingredience na 36 nugátů
Čokoládový základ
- 100g 85% hořké čokolády (hledejte kvalitní čokoládu=co nejméně ingrediencí na přebalu)
- 60g (6 lžic) BIO kokosového oleje
- 1/4 hrnku (50ml) BIO kokosového mléka (hledejte v BIO kvalitě, jelikož je hustší)
- špetka růžové himalájské soli
- 2 špetky skořice
- 6 kapek vanilkového aroma
- trocha kokosového tuku na vytření formy
Kokosová vrstva
- 30g (3 lžíce) BIO kokosového oleje
- 90g (téměř 3/4 hrnku) kokosové mouky
- 2 lžíce (25g) kokosového cukru
- 2 lžíce (20g) tekutého medu nebo javorového sirupu
- 1 a 1/4 hrnku (250ml) BIO kokosového mléka
- 4 kapky vanilkového aroma
Horní vrstva
- (10g) 1 lžíce BIO kokosového oleje
- 30g 85%hořké čokolády
- špetka růžové himalájské soli
- špetka skořice
- 3 lžičky (15g) mletých mandlí na posypání, nebo strouhaný kokos nebo drcené pistácie
Pomůcky
- Obdélníková forma s vnitřním rozměrem 23×13 cm
- Pečící papír ustřihnutý na šíři formy
Postup
Ingredience na čokoládový základ jsem rozpustila v nepřilnavé pánvi. Čokoláda se nesmí vařit, lze rozpustit i ve vodní lázni. Vše důkladně promíchám.
Obdélníkovou formu vytřu kokosovým tukem a na něj přilepím pečící papír. Takto přisátý papír se nebude hýbat, je pěkně uhlazený a lze na něj nalít čokoládu. Tu rovnoměrně špachtlí rozetřu po celé ploše a dám tuhnout do mrazáku na 20 minut.
Mezitím si připravím kokosový vnitřek tak, že rozpustím kokosový tuk a smíchám s ostatními ingrediencemi. Těsto řádně rukou propracuji a nandám na ztuhlou čokoládovou vrstvu. Pečlivě navlhčenou rukou těsto rovnoměrně přitlačím po celé ploše, aby nikde nebyly žádné nerovnosti a hrbolky. Chvilku to trvá, ale dá se to zvládnout 🙂
Horní vrstvu připravím stejně jako spodní tak, že ji rozpustím, nevařím a pořádně vše promíchám. Pak špachtlí tenkou čokoládovou vrstvu na povrchu rozetřu.
V tento moment můžeme dát nugáty tuhnout do lednice, nebo ještě posypat mletými oříšky či kokosem. Cokoliv máte rádi a bude na nugátu vypadat efektně 😉
Vše pak nechám přes noc tuhnout v chladu. Druhý den vyjmu z formy, rozkrojím na 3 podélné pruhy, které pak ještě pokrájím na malé nugáty.
Nugáty se pak dají bez problémů servírovat v pokojové teplotě a vydrží.
Diskuze
omg, Marusko... diky bohu za tve Vegan recepty... vypada to tak lahodne - decka maj obe abkm a mala jeste vejce (soju), porad shanim recepty na nejake mnamky a tady je ucinena studnice! dekuji moc
Veroniko, snad vám budou chutnat. Já včera dělala mexickou hostinu, a tak mimochodem mi bratr pojídajíc plněnou tortillu sdělil, že má raw vosí hnízda, které osobně považuji za jeden z mých nejlepších receptů, jsou nechutná.....to mi ukazuje, že co chutná jednomu, není zaručenou dobrotou pro jiného 😉
Marusko, tohle na vanoce rozhodne vyzkousim, uz se tesim😉. Diky za tip.