Lanýžový tart (nízkosacharidový)
Lanýžový tart z hořké čokolády provoněný rumem a skořicí je zákusek, který se vám bude rozplývat na jazyku. Sám o sobě je velmi tučný a stačí jej velmi málo, aby nasytil (pro některé jedlíky to může být velmi výhra 😉 ). Navíc tuk sám o sobě není zlý a v dnešní době je velmi podceňovanou makrosložkou, která je spíše vnímána negativně, což je škoda, protože jev jídelníčku potřeba. Ovšem v kombinaci s vysokým množstvím cukru není ideální, a tak jsem jako sladidlo zvolila nízkosacharidový alkoholový cukr a vysokoprocentní hořkou čokoládu. Dezert je tak vhodný i pro diabetiky, kteří si hlídají příjem sacharidů. Samozřejmě s těmito informacemi nakládejte tak jako u jiných pochutin – vždy platí heslo „všeho s mírou“.
Z jednoho koláče vznikne 16 porcí (pokud jej zrovna nechystáte na nějakou oslavu, pak můžete jednoduše připravit tart z poloviční dávky).
Nechte si chutnat!
1 porce obsahuje 1678 kJ; 400 kCal; 5,3g bílkovin, 12,5g sacharidů, 34g tuků, 5g vlákniny
INGREDIENCE NA 16 PORCÍ (1 TART)
NA KORPUS
- 120g másla (pokojové teploty)
- 100g kokosové mouky
- 30g holandského kakaa
- 50g xylitolu
- 1 žloutek
- 50ml (5 lžic) vody
- 10ml (1 lžíce) rumu
- 2 špetky růžové himalájské soli
NA NÁPLŇ
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 500g hořké čokolády (75% kakaa)
- 75g másla
- 50 ml rumu
- 1/3 lžičky skořice
DALŠÍ POMŮCKY
- kuchyňské folie
- pečící papír
- alobal
- pytlík hrachu na zatížení těsta
- kulatá forma v průměru 27 cm
PŘÍPRAVA
Ingredience na korpus smíchám a propracuji v tuhé těsto, jež nechám zabalené v kuchyňské folii tuhnout v lednici 2-3 hodiny. Poté těsto podsypané kokosovou moukou rozválím mezi 2 pečícími papíry do velikosti placky takové, aby pokrylo spodek a okraje formy. Z pečícího papíru těsto vyklepnu do formy a uhladím jej po celém obvodu (co se mi během přenášení těsta potrhalo, lze hezky uhladit). Vidličkou těsto místy napíchám.
Těsto pečlivě zakryji alobalem a zasypu hrachem, který jej zatíží, aby se nevyklenulo během pečení. Peču v předem vyhřáté troubě při 170°C 20 min. Korpus nechám vychladnout.
Zatímco mi korpus stydne, připravím se náplň. Smetanu přivedu do varu a jakmile se začne vařit, ihned ji sundám z plotny a nechám v ní za stálého míchání rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Když je čokoláda rozpuštěná, přimíchám máslo, rum a skořici a rozmíchám vše v tekutý pudink, který naliji do vychladlého korpusu.
Tart nechám chladnout nejprve při pokojové teplotě a pak přes noc v chladničce.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.