Lískooříškové brownie (vegan, paleo)

Tyto brownies jsou naprosto skvělé. Mají úžasnou, jemnou, lískooříškovou chuť 🙂 . Lze je dělat i z mandlového či jiného ořechového, kupovaného másla, nemáte-li domácí spotřebič, který by oříšky zpracoval. Bude vám pak stačit tyčový mixér na rozmixování ořechového másla s rozinkami.

Stejně jako v receptu na „Domácí Nutellu“ peču lískové oříšky v troubě max 10 min. Je velmi žádoucí oříšky v druhé půlce pečení kontrolovat, jelikož každému peče trouba jinak rychle, tak aby se nespálily. Pražené lískové oříšky by po upečení měly mít zlatavou barvu a na povrchu slupku popraskanou, aby šla dobře sloupat.

1 porce obsahuje 292 kCal, 23 g tuků, 5 g bílkovin a 16 g sacharidů

Ingredience na 9 porcí

  • 250g lískových ořechů (nebo mandlového či jiného ořechového másla)
  • 100g rozinek
  • 100g vysokoprocentní, hořké čokolády (používám 80%)
  • 1 vrchovatá lžíce (8g) nepraženého kakaa
  • větší špetka růžové, himalájské soli
  • 1 lžička skořice
  • špetka kajenského pepře (volitelné)

Pomůcky

  • kuchyňský robot s esovitými noži nebo tyčový mixér
  • čtvercová forma 23cm x 23cm

Příprava

Troubu předehřeji na 210°C a stejně, jako ukazuji v receptu na „Domácí Nutellu“ oříšky upeču dozlatova, nechám vychladnout a oloupu je. Loupu je velmi snadno mezi prsy, někdo je válí mezi utěrkami a nechává slupku odpadnout. Co se nesloupne, není třeba za každou cenu sundávat (nějaká ta slupka občas na oříšku zůstane). Stáhnu teplotu trouby na 175°C . Následně nechám oříšky asi tak 5 minut mixovat v kuchyňském robotu, až mi vznikne tekuté, ořechové máslo. Do mixéru přidám rozinky a nechám mixovat ještě tak minutu až dvě, aby v těstě nebyly žádné  kousky. Hořkou čokoládu rozpustím a společně se všemi zbylými ingrediencemi rozmixuji na lepivé těsto. Těsto dám rovnoměrně do formy a na povrchu dlaněmi uhladím. Peču v troubě 12 minut.

Hotové brownies nechám ve formě a v chladu úplně vychladnout.

Pak teprve brownies nakrájím a skladuji je v lednici. Lze je skladovat i v mrazáku a nechat je před konzumací povolit při pokojové teplotě.

Vaše Maruška