Mandlové biscotti bez mouky (keto, paleo)

Dnešní námět na zdravé mlsání je inspirované Itálií. Oproti těm klasickým italským sušenkám neobsahují žádnou mouku, což je výhoda i nevýhoda současně – musím předem upozornit, že se  sušenky díky absenci lepku při krájení drolí. Po upečení je tedy velmi nutné nechat těsto úplně vychladnout (ještě lépe do druhého dne), aby se lépe krájelo. Kvůli celým mandlím je vhodné mít velmi ostrý nůž, který rozřízne i mandli. Případně mandle nasekejte na menší kousky, než je přidáte do těsta.

Ingredience na cca 16 sušenek ( 1 porce = 1 až 2 sušenky)

  • 2 hrnky (200g) mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí bez slupky
  • 1 hrnek (140g) celých, neloupaných mandlí (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 lžíce (10g) chia semínek
  • 10 lžic přírodního alkoholového sladidla Xylitolu
  • 1 vrchovatá lžička prášku na pečení bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1 a půl lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového květu
  • 8 kapek mandlového extraktu
  • 1/4 hrnku (60g) másla nebo ghee (lze použít i BIO kokosový olej)
  • 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)

Příprava

Všechny suché ingredience jsem smíchala v misce dohromady. V kastrůlku jsem rozpustila máslo a přimíchala ho do suchých ingrediencí. Následně jsem přidala rozkvedlaná vejce. Lžící jsem vypracovala v těsto. Těsto jsem přesunula na pečící papír, kterým jsem těsto obalila a pod pečícím papírem vytvořila šišku (mé ruce tak zůstaly čisté 🙂 ) Pak jsem ho opět rozbalila.

Dám péct do předem vyhřáté trouby na 160°C 50 minut  (kůrka by měla být zlatá a vnitřek tuhý)

Šišku nechám úplně vychladnout (ideálně přes noc, aby se ztuhlé a odpočaté těsto dalo lépe krájet). Po řádném vychladnutí nakrájím na asi centimetrové plátky.

Sušenky rozložím na pečící papír vedle sebe a peču při 120°C 15 minut, pak sušenky otočím a peču dalších 15 minut z druhé strany.

Vyndám z trouby, nechám úplně vychladnout a přendám do vzduchotěsné nádoby, kde sušenky skladuji.

Vaše Maruška