Mandlové biscotti bez mouky (keto, paleo)
Dnešní námět na zdravé mlsání je inspirované Itálií. Oproti těm klasickým italským sušenkám neobsahují žádnou mouku, což je výhoda i nevýhoda současně – musím předem upozornit, že se sušenky díky absenci lepku při krájení drolí. Po upečení je tedy velmi nutné nechat těsto úplně vychladnout (ještě lépe do druhého dne), aby se lépe krájelo. Kvůli celým mandlím je vhodné mít velmi ostrý nůž, který rozřízne i mandli. Případně mandle nasekejte na menší kousky, než je přidáte do těsta.
Ingredience na cca 16 sušenek ( 1 porce = 1 až 2 sušenky)
- 2 hrnky (200g) mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí bez slupky
- 1 hrnek (140g) celých, neloupaných mandlí (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 lžíce (10g) chia semínek
- 10 lžic přírodního alkoholového sladidla Xylitolu
- 1 vrchovatá lžička prášku na pečení bez fosfátů (vinný kámen)
- 1 a půl lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky mletého muškátového květu
- 8 kapek mandlového extraktu
- 1/4 hrnku (60g) másla nebo ghee (lze použít i BIO kokosový olej)
- 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
Příprava
Všechny suché ingredience jsem smíchala v misce dohromady. V kastrůlku jsem rozpustila máslo a přimíchala ho do suchých ingrediencí. Následně jsem přidala rozkvedlaná vejce. Lžící jsem vypracovala v těsto. Těsto jsem přesunula na pečící papír, kterým jsem těsto obalila a pod pečícím papírem vytvořila šišku (mé ruce tak zůstaly čisté 🙂 ) Pak jsem ho opět rozbalila.
Dám péct do předem vyhřáté trouby na 160°C 50 minut (kůrka by měla být zlatá a vnitřek tuhý)
Šišku nechám úplně vychladnout (ideálně přes noc, aby se ztuhlé a odpočaté těsto dalo lépe krájet). Po řádném vychladnutí nakrájím na asi centimetrové plátky.
Sušenky rozložím na pečící papír vedle sebe a peču při 120°C 15 minut, pak sušenky otočím a peču dalších 15 minut z druhé strany.
Vyndám z trouby, nechám úplně vychladnout a přendám do vzduchotěsné nádoby, kde sušenky skladuji.
Diskuze
Zdravím Maruško, proč bych nemohla použít odtučněnou mandlovou mouku? děkuji za informaci
Zdravím, ta odtučněná je sušší a sušenky by se rozpadaly. Šla by použit, ale buď v jiném poměru nebo přimíchat vodu. Krásný den.
Ahoj Maruško, mandlovou mouku, meleš si doma z mandlí? Nebo kupuješ? Dívala jsem se po moukách a mají buď plnotučnou = namleté mandle, to si asi mohu vyrobit doma čerstvé, nebo odtučněnou, která je navíc dražší??? děkuji
Ahoj, poslední dobou mouku kupuji ve velkém (v plnotučné verzi) - tedy rozmixované oloupané mandle. Doma jsem si také vyráběla. Jak na to, popisuji v receptu na mandlové mléko. Vznikne však sušší a odtučněnější verze mouky. Ta se více hodí do receptů, kde mouka slouží k zahuštění.
Ahoj Maruško, s tímto receptem jsi mě potěšila. Kdybych si toto chtěla dát k snídani, asi nebude problém?? Také mě napadlo, kdo musí péct bez lepku, dává do těsta guarovou gumu, aby se tolik nedrolilo. Co myslíš? Jednak s ohledem na keto (jedu teprve první týden) a jednak na přísadu jako takovou. Ještě jsem se chtěla zeptat jestli u keto vadí stévie? Děkuji
Ahoj Ájo, ano, guarovou gumu můžeš použít a ke snídani také recept můžeš zařadit. Stévie (respektive sladidlo steviol) nevadí. Měj se krásně.