Mandlové koláčky s meruňkovou náplní (nízkosacharidové, paleo)

Voňavé mandlové koláčky jsou další inspirací na low carb vánoční pečení.

U nás v rodině jsem dala ochutnat kde komu a mají veliký úspěch – čas do přípravy věnovaný mi stál za to! 🙂

1 koláček obsahuje 203 kJ; 48 kCal; 1,7g bílkovin, 2g sacharidů, 3g tuků

Ingredience na cca 100 ks

Na těsto

  • 250g másla nebo ghee
  • 170g xylitolu
  • 4 žloutky
  • 220g mandlové mouky (kupuji v drogerii DM)
  • 70g kokosové mouky (kupuji v drogerii DM)
  • 2 lžičky mleté vanilky (kupuji v drogerii DM)
  • 1/2 lžičky mandlového aroma
  • citrónová kůra z 1/2 malého BIO citrónu
  • špetka růžové himalájské soli

Na náplň

  • 150g sušených meruněk
  • 4 lžíce vody
  • 1/2 lžičky mandlového aroma

Na obalení

  • 100g mletých mandlí
  • 2 lžičky mleté vanilky

Na dozdobení

  • 40g kvalitní hořké čokolády (nad 85% kakaa)

Příprava

Ve vodní lázni jsem rozpustila máslo a v něm jsem míchala xylitol tak dlouho, doku se nerozpustil v teplém másle.

Nechám vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchám žloutky a ostatní ingredience na těsto. Vzniklo mi lepivé těsto, které jsem nechala 30 minut odpočívat v lednici.

Zatímco mi těsto chladlo, vyrobila jsem si meruňkovou náplň tak, že jsem tyčovým mixérem rozmixovala sušené meruňky s mandlovým aroma a vodou (vodu lze přidat či ubrat podle konzistence).

Náplň je lepivá a současně lze lehce nanášet na koláček.

Z těsta pak vytvářím kuličku, tu obalím v mletých mandlích, zmáčku do tvaru koláčku a vařečkou uprostřed vytvořím důlek. Okraje si hlídám, aby nepraskaly, případně je také mačkám, aby koláček držel pěkný tvar. Do důlku nožem nanesu meruňkovou náplň.

Abych si práci ulehčila jako na běžícím páse 😉 , nejprve si takto připravím všechny koláčky s důlkem a dám je na plech, a až pak je naplním meruňkovou směsí.

Peču při 150°C 15 minut a nechám na plechu vychladnout.

Na závěr zdobím ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládou a opět nechám vychladnout, aby vše ztuhlo.

Skladuji v lednici

Vaše Maruška