Máslo z pražených mandlí a lískových ořechů
Miluji ořechová másla a toto je mé nejoblíbenější.
S máslem můžete experimentovat – střídat koření (skořice, vanilka, kajenský pepř apod.) dle chutě a výběru, nebo si z něho upečte muffiny, či připravte výbornou domácí nutelu (pro oba recepty si toto máslo hodí náramně). Máslo je vhodné na pečivo, nebo ovoce.
P.S.: varování – nevybagrujte půlku sklenice najednou 😉
Ingredience na cca 500ml másla
- 2 hrnky lískových ořechů
- 3 hrnky mandlí
- 1 lžička skořice (volitelné)
- ½ lžičky himalájské soli
Příprava
Mandle i lískové ořechy jsem dala na plech (každé na jednu půlku). Plech jsem vložila do předem zahřáté trouby na 200°C a pekla jsem 10 minut.
Lískovým ořechům popraskají slupky a mandle získají výbornou praženou příchuť.
Po vychladnutí jsem lískové ořechy ručně oloupala (velmi jednoduché, slupka po přitlačení odpadne) a pak jsem je společně s mandlemi dala do kuchyňského robota.
Mixovala jsem 10 minut, až vznikla řídká kaše. Do té jsem ještě přidala skořici a sůl a krátce ještě mixovala.
Máslo jsem nalila do sklenic a skladuji ho v lednici.
Diskuze
Vypadá to skvělé! Mužů se zeptat jaký mixér používáte (značka)? Děkuji
Dobrý den, používám už asi 10 let starý kuchyňský robot Moulinex.