Nanaimo řezy (raw, vegan, paleo, bez lepku, bez laktózy)
Řezy Nanaimo mne lákaly už delší dobu. Dnes jsem se pustila do varianty nízkosacharidové a nepečené. Vzhledem k použitým ingrediencím se jedná o zákusek s nižší glykemickou hodnotou, než běžné zákusky, což je z hlediska udržovaní hladiny cukru v krvi bezva. Nicméně řezy jsou poměrně tučné a kaloricky vydatné a po jednom malém kousku budete mít dost. Není tedy potřeba to s nimi přehánět.
Ztuhlé trojhránky jsem si uložila do mrazáku. Když mne bude honit mlsná, mám po čem sáhnout. Nechám jen chvilku povolit a nemusím nic připravovat 🙂
1 porce obsahuje 1390 kJ; 332 kCal; 5g bílkovin, 21g sacharidů, 25g tuků
Ingredience na 16 porcí
Na korpus
- 250g (1 hrnek) sušených fíků (zbavených tvrdé stopky)
- 170g (1 hrnek) mandlí
- 70g (3/4 hrnku) BIO strouhaného kokosu
- 15g (2 vrchovaté lžíce) nepraženého kakaa
- 60 ml (6 lžic) vody (nebo podle potřeby, aby těsto bylo lepivé)
Na krémový střed
- 60ml (1/4) hrnku rozpuštěného BIO kokosového oleje
- 120 ml (1/2 hrnku) tučné/tuhé části z BIO kokosového mléka (vybrat hutnou, usazenou část z 400ml plechovky s BIO kokosovým mlékem)
- 70 ml (1/4 hrnku) vodové/ řídké části z BIO kokosového mléka (zbytek vody si můžete nechat třeba do neprůstřelné kávy)
- 75g (1/4 hrnku) sušených fíků (zbavených tvrdé stopky)
- 20g (2 vrchovaté lžíce) kokosové mouky
- 45g (1/4 hrnku) loupaných lískových oříšků
Na čokoládovou polevu
- 40g (4 lžíce) nepraženého kakaa
- 120 ml (1/2 hrnku) rozpuštěného BIO kokosového oleje
- 70g (7 lčic) kokosového cukru
- 2 špetky mleté skořice
- 2 špetky růžové himalájské soli
Příprava
Na dno kulaté formy (o průměru 24 cm) se sundavacím bokem dám pečící papír, bok formy uzavřu a okraje papíru odstřihnu.
V kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji všechny ingredience (bez vody) na co nejmenší kousky. Mixuji asi minutu, pak teprve přidám vodu, aby těsto začalo lepit a držet pohromadě.
Těsto vlhčenýma ruka přitisknu na dno formy na pečící papír a rozprostřu jej a tlačím rovnoměrně.
Dále si připravím krémový střed tak, že všechny jeho ingredience také mixuji v kuchyňském robotu s esovitými noži asi 2 minuty. Krém rovnoměrně nanesu na korpus a dám do mrazáku tuhnou 1 hodinu.
Po hodině si v kastrůlku nechám rozpustit kokosový olej s kakaem a cukrem tak, abych v něm udržela prst (nesmí být příliš horký). Pak přimíchám skořici a sůl. Tekutou čokoládu naliji na ztuhlý krém a rozestřu ji po celém povrchu.
Nechám tuhnout v lednici ještě jednu hodinu, pak teprve ostrým nožem porcuji na trojhránky.
Vychladlé řezy drží krásně tvar 🙂
Skladuji v mrazáku.
Diskuze
ahoj Maruško, vypadají úžasně, díky za recept. Myslíš že by to šlo z datlí? Já vím, fíky jsou fíky :-) děkuji
Ahoj, z datlí to půjde určitě 😊
Dobře, když o tom tak přemýšlím, tak to je ještě lepší nápad. OK, počkám si. :)
Dobře :-)
Maruško, vypadá to nádherně! Ráda podle Vás vařím, nezvažujete vydat vlastní kuchařku? Byl by to ten nejlepší dárek, který bych mohla dostat. :)
Ahoj Zdeňko, o kuchařce jsem neuvažovala. Na trhu je jich dnes už tolik. Každopádně děkuji za tak krásný kompliment, že by má kuchařka byla nejlepším dárkem pro Tebe! Snad udělám jednou radost trochu jinou knihou o pohybu a výživě, kde budou také recepty :-) To je ještě stále hudbou budoucnosti.....jdu na to pomalu, ale jistě ;)