Nepečený, prázdninový dort (paleo, nízkosacharidový)
Tento nepečený dort s letními bobulemi vychází na 12 porcí. V případě, že byste si chtěli udělat pár zákusků pouze pro sebe, určitě lze celkové množství redukovat podle potřeby a namísto kulaté formy vložit korpus s ovocem a náplní do malých, kulatých formiček. Vzniknou tak lahodné ovocno-čokoládové tartaletky.
1 porce obsahuje 1217 kJ; 290 kCal; 4g bílkovin, 21g sacharidů, 20g tuků
Ingredience na 12 porcí
Na korpus
- 220g vlašských ořechů
- 170g rozinek
- 3 lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky skořice
- špetka růžové himalájské soli
Na ovoce
- 100g malin
- 100g ostružin
- 100g jahod
Na náplň
- 100g kvalitní 85% hořké čokolády
- 125ml BIO kokosového mléka (v BIO kvalitě je poctivější a má více tuku potřebného k ztuhnutí)
- 2 lžíce (20ml) panenského kokosového oleje
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka růžové himalájské soli
- 4 lžíce kokosového cukru (nebo xylitolu-přírodní, alkoholový cukr s nízkým GI)
Pomůcky
Kulatá forma na dort se snímatelným bokem o průměru 21 cm
Příprava
V kuchyňském robotu s esovitými noži rozmixuji vlašské ořechy na konzistenci hrubé strouhanky. Mixuji krátce, aby ořechy nepustily tuk. Následně přihodím rozinky a ostatní koření a mixuji tak dlouho, až mi vznikne lepivější, mokré těsto.
Těsto dlaní umačkám a uhladím na dně formy tak, aby okraje byly o 2 cm vyšší.
Korpus vyplním po celém povrchu malinami, ostružinami a do zbylých děr dám pokrájené jahody.
Náplň a všechny její ingredience v jednom kastrůlku za stálého míchání postupně rozpustím tak, aby se tekutina nevařila a byla maximálně teplá tak, že v ní udržím prst. Hotovou rozpuštěnou čokoládovou polevu naliji na dort.
Nechám přes noc ztuhnout v lednici.
Diskuze
Maruško, je naprosto luxusní a tak jednoduchý! Včera proveden a dnes ochutnán ve variantě borůvkovo - rybízové. Manžel moc chválil, a že on je na zdravou výživu hoooodně mlsný! :-)