Opilé vánoční křížaly (RAW)
Na instastories jsem vám slibovala recept na křížaly v čokoládě a oříšcích. Bohužel kombinace sušených jablek, čokolády a oříšků je taková nijaká všehochuť a tento recept se prostě nepovedl. I to se stává, že někdy něco nevyjde dle představ, avšak u nás doma stále vede podobný vánoční recept ze sušených BANÁNŮ, slepovaný rozinkami a namáčený v čokoládě – tato kombinace je naprosto delikatesní.
Nicméně jsem se s jablky nevzdala, když jsou teď v sezóně a je to parádní lokální surovina, se kterou se dá všelijak kouzlit. A tak jsem vymyslela recept na „opilá jablka“, kde kombinace rumu a vánočního zahřívacího koření se sušenými jablky si sedí jako vosa na bonbónu – vánoční cukroví, které potěší chuťové pohárky, je na světě ♥
Ingredience
- cca 5 kg sladkých jablek
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 0,5 lžičky mletého sušeného hřebíčku
- 0,25 litru rumu
pomůcky
- sušička na potraviny
- kráječ na jablka
Příprava
Jablka oloupu, kráječem rozkrojím na měsíčky a současně zbavím jadřince. Měsíčky kladu jeden vedle druhého do sušičky. Když zaplním patro, jablíčka posypu vánoční kořenící směsí (smíchaná skořice, zázvor a hřebíček).
Takto postupuji každé patro. Kořením posypaná jablíčka budou zajisté už samy o sobě výborná….ale tím to nekončí 😉 . Přes noc suším a odhadem tak 3 hodiny před dosušením (sušení mi zabralo 12 hodin) jablíčka ze sušičky vyndám a postupně je (vždy několik hrstí) vykoupu v rumu – obalím je a properu v misce s rumem, aby rum nasákly (jablíčka mi nasála čtvrt litru rumu…..jsou to šikulky).
Opět jablíčka vrátím do sušičky a suším ještě tak 2-3 hodiny. Hotová jablíčka nechám vychladnout, pak je lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.