RAW osvěžující malinovo-mátové řezy
Hledáte-li nějaké letní osvěžení, malinovo-mátové řezy určitě přijdou vhod. Můžete je skladovat v mrazáku a vybalit na návštěvu nebo když vás bude honit mlsná 🙂
Ingredience na 9 porcí
- 150g (1 hrnek) naklíčené pohanky (nevařené; lze použít i klasické nenaklíčené pohankové kroupy v syrovém stavu) naklíčenou pohanku jsem koupila ZDE
- 200g (1 a půl hrnku) rozinek
- 2 lžíce vody (nebo více dle potřeby)
- 100g BIO kokosového oleje
- šťáva z 1/2 velikého citrónu nebo 1 malého
- 8-10 lístků máty
- 375g čerstvých malin
- 5 lžic tekutého medu
- špetka růžové himalájské soli
Příprava
Pohanku v syrovém (nevařeném) stavu smíchám s rozinkami a dám do kuchyňského mixéru s esovitými noži. Mixuji asi 2 minuty – v nádobě to lítá a pohanka se mele na jemnější prášek. Po asi dvou minutách přidám 2 lžíce vody, čekám, až se suroviny začnou pojit k sobě a pak vznikne lepivé těsto.
Do pečící nádoby (20 cm x 20 cm; lze použít i plastová mistička od masa apod.) dám na dno kuchyňskou folii a mokrými dlaněmi uplácám tenké (asi 0,5 cm) rovnoměrné těsto. Kokosový olej rozpustím ve vodní lázni tak, abych v něm udržela prst a přimíchám do něj mátu. Nechám asi 15 minut odstát, aby máta pustila svou vůni. Pak ji vyjmu, nasekám na jemno a přidám zpět do kokosového oleje společně s citrónovou šťávou, medem, špetkou soli a 2/3 dávky malin. Vidličkou vše zpracuji na malinovou polevu. Malinovou polevu naliji na těsto, naskládám poslední třetinu malin navrch a dám do mrazáku tuhnout asi 2 hodiny.
Zmrzlé řezy odlepím od kuchyňské folie, ostrým nožem nakrájím na 9 kousků, zabalím do fólie každý zvlášť a skladuji v mrazáku. Před servírováním vybalím z fólie a nechám tak 20 minut změknout při pokojové teplotě.
Diskuze
Ahojky, je v tom hodně cítit ta pohanka? Já ji totiž jinak nejím :-\
Ahoj, není vůbec.
Možná by šly použít pohankové vločky?
Ahoj, to by šlo určitě.
Jen se ptám?Asi jsem to přehlédla,ale kam patří ten med?
Ahoj, nepřehlédla jsi to. Jsem to tam samozřejmě zapomněla napsat :-( , omlouvám se. Opraveno a zapsáno - med se přidává do rozpuštěného kokosového oleje.
Musi tam byt kokosovy olej? Vypada nadherne
To vypadá úžasně. Díky za nápad na dezert bez mouky, ale taky bez čokolády. Nemůžu ani jedno a plno bezlepkových dezertů je s čokoládou. Díky za tip. M.
Maruška, prosím ťa, asi nezoženiem naklíčenú pohánku. Myslíš, že si ju môžem sama naklíčiť a použiť? Rezy vyzerajú veľmi lákavo :) Ďakujem.
Ahoj, vyzkoušej a uvidíš. Myslím, že by to šlo :-)
No to je bomba, radost pohledět a co teprve zakousnout :-) To musím zkusit...cokoli z malin je pro mě super! Díky za recept, Maruško...každá zdravá varianta dezertu se hodí :-)