RAW osvěžující malinovo-mátové řezy

Hledáte-li nějaké letní osvěžení, malinovo-mátové řezy určitě přijdou vhod. Můžete je skladovat v mrazáku a vybalit na návštěvu nebo když vás bude honit mlsná 🙂

Ingredience na 9 porcí

  • 150g (1 hrnek) naklíčené pohanky (nevařené; lze použít i klasické nenaklíčené pohankové kroupy v syrovém stavu) naklíčenou pohanku jsem koupila ZDE
  • 200g (1 a půl hrnku) rozinek
  • 2 lžíce vody (nebo více dle potřeby)
  • 100g BIO kokosového oleje
  • šťáva z 1/2 velikého citrónu nebo 1 malého
  • 8-10 lístků máty
  • 375g čerstvých malin
  • 5 lžic tekutého medu
  • špetka růžové himalájské soli

Příprava

Pohanku v syrovém (nevařeném) stavu smíchám s rozinkami a dám do kuchyňského mixéru s esovitými noži. Mixuji asi 2 minuty – v nádobě to lítá a pohanka se mele na jemnější prášek. Po asi dvou minutách přidám 2 lžíce vody, čekám, až se suroviny začnou pojit k sobě  a pak vznikne lepivé těsto.

Do pečící nádoby (20 cm x 20 cm; lze použít i plastová mistička od masa apod.) dám na dno kuchyňskou folii a mokrými dlaněmi uplácám tenké (asi 0,5 cm) rovnoměrné těsto. Kokosový olej rozpustím ve vodní lázni tak, abych v něm udržela prst a přimíchám do něj mátu. Nechám asi 15 minut odstát, aby máta pustila svou vůni. Pak ji vyjmu, nasekám na jemno a přidám zpět do kokosového oleje společně s citrónovou šťávou, medem, špetkou soli a 2/3 dávky malin. Vidličkou vše zpracuji na malinovou polevu. Malinovou polevu naliji na těsto, naskládám poslední třetinu malin navrch a dám do mrazáku tuhnout asi 2 hodiny.

Zmrzlé řezy odlepím od kuchyňské folie, ostrým nožem nakrájím na 9 kousků, zabalím do fólie  každý zvlášť a skladuji v mrazáku. Před servírováním vybalím z fólie a nechám tak 20 minut změknout při pokojové teplotě.

Vaše Maruška