Slepované cukroví ze sušených banánů a rozinek
Velmi ráda na Vánoce připravuji nepečené cukroví z přírodních surovin. Letos jsem se rozhodla, že využiji sušičku na potraviny a sama si připravím kolečka banánů pod má RAW vosí hnízda. A když už jsem se na to sušení vrhla, řekla jsem si: „Proč ta kolečka nevyužít na slepované cukroví a nevymyslet něco z opravdových surovin bez přidaného cukru?“ A tak vznikl nápad na chuťově naprosto fantastická, polomáčená kolečka, slepovaná pastou z rozinek.
Namáčená kolečka lze posypat buď oříšky, anebo ozdobit půlkou loupané mandle (což může vypadat velmi efektně 😉 ). Já jsem šla do verze bez ořechové a posypala je strouhaným kokosem.
I když se banány nezmrazují, v této sušené verzi jim to nevadí a neuškodí. Vše lze v předstihu až do Vánoc skladovat v mrazáku. Pak stačí cukroví vyndat a téměř ihned konzumovat (banány si udrží svou měkkost i v mrazáku) a vychutnávat s rodinou či přáteli:-)
Krásný předvánoční čas ♥
Ingredience
- 4 kg zralých banánů
- 2 hrnky (280g) rozinek
- 1 a půl lžičky skořice
- 150g kvalitní hořké čokolády (nad 85% kakaa)
- strouhaný kokos na posypání
Příprava
Oloupané banány nakrájím na cca 0,5 cm kolečka a dám je do sušičky schnout na 10-12 hodin. Patra s banány v průběhu sušení občas promíchám a přesouvám směrem dolů, jelikož díky cirkulace vzduchu v sušičce je sušení intenzivnější v patrech dole. Přehazováním pater seshora dolů budou mít všechna kolečka stejnou tvrdost. Snažím se docílit toho, aby kolečka byla tak akorát vysušená, nebyla příliš tvrdá a dala se v pohodě kousat.
Hotová kolečka nechám vychladnout, sloupnu je ze sušící mřížky a dám do krabice.
Rozinkovou slepovací náplň si připravím tak, že rozinky namočím na 20-25 minut do studené vody. Pak vodu sliji, rozinky nechám odkapat a tyčovým mixérem je společně se skořicí rozmixuji na lepivou kaši.
Kolečka banánů po usušení mají spodní stranu hladkou a horní mírně propadlou (jako tvar hrnečku, kde okraje jsou vyšší). Do této propadlé strany mažu rozinkovou hmotu a na ní pak přilepím druhé kolečko banánu hladkou stranou. Propadlá strana kolečka banánu je navrchu, aby se v ní udržela rozpuštěná čokoláda.
Takto postupně slepím všechna kolečka banánů.
Ve horké vodní lázni rozpustím čokoládu, do které horní stranou namáčím slepené banány. Lžičkou ještě kápnu 1-2 čokoládové kapky navrch.
Postupně takto namočím všechno cukroví, které kladu jedno vedle druhého na tác. Čokoládu nechám mírně zatuhnout, pak posypu strouhaným kokosem a dám do chladu úplně ztuhnout.
Cukroví lze skladovat i v lednici. V chladu by mělo vydržet pár týdnů, pokud se dříve nesní 😉
Diskuze
Tímto druhem zakončuji letošní \"pečení\". Jelikož nedisponuji sušičkou, použila jsem lyofilizované banány a též jahody - taky nemají chybu! Úžasné, jednoduché a opravdu efektní :-)
Krásné svátky přeji ♥♥
Moc děkuji za všechny recepty. Velice často dle nich vařím. Zkoušela jsem i slepované cukroví. Na dnešní návštěvě se po nich jen zaprášilo. Mohu jen doporučit!
Ahoj, díky :-) U nás taky moc dlouho asi nevydrží. Kdokoliv ho ochutnal, šel hlavně po slepovaném cukroví ;)