Truffles nejen na Vánoce :) (keto, nízkosacharidové)

Vánoce, vánoce přicházejí….já vím, já vím….straším s tím už teď…..ono to tak rychle uteče…..ani se nenadějeme a budeme u štědrovečerního stolu okusovat kapra 😉

No a když jsou ty vánoce jednou do roka, proč si nedopřát kvalitních vánočních dobrot ve zdravější verzi? Toto cukroví zvedá tak akorát náladu, hladina cukru zůstává stabilní, a my můžeme mlsat bez výčitek (nejen na vánoce).

Tohle je dobrota. Měla jsem co dělat, abych těsto neujídala 🙂

Kuličky jsou vhodné pro nízko sacharidové stravování, paleo či keto výživu.

1 porce (4 kuličky) se skládá z 390 kCal, 34,5 g tuků, 13 g bílkovin a pouhých 7 g sacharidů

Ingredience na 25 kuliček (6 porcí)

  • 250 g světlého mandlového másla (kupuji v drogerii DM)
  • 6 lžic (60 g) loupaných konopných semínek
  • 4 lžíce xylitolu (přírodního alkoholového cukru)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 2 lžíce kakaa (ideálně nepraženého)
  • 20 g mrazem sušeného (lyofilizovaného) ovoce (lesní směs – maliny, jahody, ostružiny, černý rybíz)
  • 2 špetky růžové himalájské soli

Na polevu

  • 70 g kvalitní hořké čokolády (nad 75% kakaa)

Příprava

Sušené ovoce v pytlíku naklepu paličkou na maso, aby se rozmělnilo, ale nebylo úplně na prášek. Všechny ingredience smíchám v misce dohromady.

Vytvořím stejně veliké kuličky a dám na hodinu odpočívat do lednice.

V kastrůlku rozpustím čokoládu. Na párátko napíchnu 1 vychlazenou kuličku a namočím ji do rozpuštěné čokolády. Položím na pečící papír a nechám alespoň 30 minut odpočívat v mrazáku, aby čokoláda ztuhla.

Zbude-li vám čokoláda v kastrůlku, pak ji po vychladnutí kuliček ještě na truffels nakapejte.

Kuličky díky ovoci příjemně křupou. V lednici vydrží týden, v mrazáku je můžeme skladovat až 3 měsíce.

Vaše Maruška