Velikonočka
Nedalo mi to a tuto tříbarevnou, celozrnnou vánočku jsem nazvala „velikonočka“. Čeština je prostě krásná a Velikonoce jsou skvělou příležitostí, jak touto trojbarevnou kombinací lehce „šokovat“ hosty.
Krásné svátky všem!
1 celá velikonočka obsahuje 9761 kJ; 2331 kCal; 35g bílkovin, 140g sacharidů, 69g tuků
Ingredience na 2 velikonočky
- 140g másla
- 180g javorového sirupu nebo medu
- 2 vejce
- 4 lžičky mleté vanilky
- 840 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 250ml vlažného polotučného mléka
- 6 lžic citrónové šťávy
- 7 lžic rumu
- 2 špetky muškátového květu
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 42g (1 kostička) droždí
- 8g (4 pytlíky) matcha čaje (v rozdrcené formě/prášku)
- 20g (2 lžíce) holandského kakaa
- 1 vejce na potření velikonočky
- mandle na posyp
Příprava
Máslo a sirup společně rozpustím tak, aby se směs nevařila a maximálně dosáhla teploty na udržení prstu. Do veliké mísy dám tekutou směs, vejce (v pokojové teplotě) a vanilku a velmi krátce rozmixuji mixérem, aby se mi směs nesrazila. Přidám mouku, vlažné mléko (1/3 si ponechám na kvásek), citrónovou šťávu, rum, muškátový květ a sůl. Ve zbylém mléce rozmíchám droždí, až mi vznikne řídká kaše, a přidám jej do mísy. Vše smíchám a propracuji v tuhé těsto (můžete do něj přimíchat i sušené rozinky podle potřeby). To pak rozdělím na 3 stejné díly. Do jednoho dílu těsta udělám v míse díru a vmíchám matcha čaj. Až když je čaj všude v těstě nalepen, vyndám z mísy a pořádně těsto propracuji na válu tak, aby se rovnoměrně obarvilo (dá to chvíli zabrat). To samé udělám i s druhým dílem těsta, kam přimíchám kakao. Všechny díly zpracuji do koule a každý z nich vložím do misky. Těsto nechám přikryté utěrkou kynout až hodinu a půl (může trvat déle podle teploty vzduchu).
Nakynuté koule rozkrojím na dva díly. Z každé barvy uválím dlouhý váleček, vždy spletu 3 barvy k sobě jako cop a pořádně je k sobě přitisknu, aby držely pěkně slepené ve tvaru vánočky. Spletenou velikonočku dám na plech, potřu rozkvedlaným vejcem, posypu mandlemi a propíchám špejlemi, aby se mi při pečení nerozlezla příliš do stran. Nechám ještě 30 minut kynout.
Vložím do předem vyhřáté trouby na 170°C a peču 25 minut.
Po vychladnutí skladuji v igelitu, aby velikonočka neztvrdla.
Diskuze
Ahoj Maruško, konečně se dostalo i na tuto velkou dobrotu. Trochu jsem sice znejistěla, když jsem místo pytlíčku s matcha vyndala maté, ale tak to máme nakonec jen bez zelené barvy, nicméně na chuti to snad moc neubere. K tomu jsem dělala kváskovou verzi, kvasnice nemám, takže kynula přes noc. A moc mě potěšil ten název, teorii, že by se mohla péct nějaká velikonočka, když na Vánoce jsou vánočky, jsem rozvíjela už asi jako osmiletá. Tak díky Tobě tomu tak konečně je!
Ahoj, koukám, že máme podobný uvažování…však je to logický…vánočka má být jen na Vánoce a Velikonoce by měly mít svou velikonočku 😁 s kváskem musela být dokonalá 👏
Ahojky, ta velikonočka vyzerá parádne, tu určite skúsim. A ten názov je TOP 😄😄😄
Ať vám chutná!