Voňavá pohanková bábovka
Moje dcera, která tento týden marodila, dostala chuť na bábovku. Už je jí líp, konečně má chuť k jídlu, a já se dnes přetrhnu, abych ji udělala, co si přeje (jen ji nepovím, že je to ve zdravější a bezlepkové verzi 🙂 )
Vymyslet recept bylo na mně a příprava zbyla na ní. Dovoluji si tedy tvrdit, že připravit tuto bábovku dokáže i malé dítě 🙂
Kokosový cukr, který jsem v tomto případě použila na doslazení, má oproti stolnímu cukru řadu výhod. Bezesporu největší výhodou je jeho nízký glykemický index, který má určitě co do činění s obsahem inulinu (nerozpustné vlákniny) v kokosovém cukru. A jak už jisto jistě všichni víme z mého 8 týdenního Rutina výživového programu, vláknina je pro zdraví důležitá a ve zdravém jídelníčku nezbytná. Tu nám dodá i pohanková mouka, což dezert posouvá na vyšší úroveň. Nicméně pamatujte na to, že mlsání by mělo býti spíše výjimečnou událostí, než pravidelným zvykem.
Těsto měla Maruška až za ušima, jak ji chutnalo, a už se tu třeseme na výsledek.
Ať chutná i vám 🙂
P.S.: Pro klasickou dvojbarevnou bábovku můžete poloviční množství kakaa smíchat s půlkou těsta a nalít ho na světlé těsto do formy.
Ingredience na 1 bábovku
- 6 vajec
- 180g pohankové mouky
- 200g (20 lžic) kokosového cukru
- 6 lžic nepraženého kakaa
- 2 lžičky mandlového aroma
- 3 lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1 lžička jedlé sody
- špetka růžové himalájské soli
Na posypání
- 1 lžička nepraženého kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička kokosového cukru
- 2 špetky mletého kardamonu
Příprava
Nejprve Maruška vymazala formu na bábovku máslem a vysypala pohankovou moukou. Žloutky Maruška oddělila od bílku a z bílků ušlehala tuhý sníh. Následně do sněhu přidávala na střídačku mouku, kokosový cukr, žloutek a průběžně míchala. Tohle těsto jí tedy vůbec nechutnalo. Bylo to „fuj, to je hnusný“ a tak doporučuji zatím neochutnávat 🙂 Když promíchala veškerý sníh se žloutky, cukrem a moukou, přimíchala ostatní ingredience (kakao, vanilku, mandlové aroma, kardamon, jedlou sodu a důl). Vše pořádně vařečkou promíchala a oblizovala si prstíky, protože tohle už je „maminko výborné“. Já jsem mezi tím předehřála troubu na 175°C.
Těsto Maruška nalila do formy na bábovku a já ji vložila do trouby na 45 minut (bábovka byla hotová v momentě, kdy se těsto nelepilo na zapíchnutou špejli).
Zatímco se bábovka pekla, Maruška mi namalovala představu bábovky 🙂
Hotovou bábovku jsem posypala smíchanými ingrediencemi na posyp. Ty jsem dala do malého sítka a krouživými pohyby jsem lžičkou sypkou směs skrze sítko nechala rovnoměrně napadat na bábovku.
Mi hlavou právě proběhlo, že je vlastně dobré, když ty naše děti občas marodí. Každý si potřebuje na chvíli odpočinout od školy, práce nebo cvičení…….a tahle společná kreativní chvilka nás nabila obě dvě 🙂
Diskuze
Dobrý den,mám otázku, zkoušeli jste někdo přidat mleté ořechy?
Tak dnes jsem recept vyzkoušela a bábovka je krásně nadýchaná, měkká, moc dobrá chuťově, ale suchá. Nevím, kde jsem udělala chybu, zkusím upéct ještě jednou.
Zdravím, bábovka je typu piškotového těsta, tudíž je sušší. Nikde jste chybu neudělala :-)
Maruško, je opravdu výborná. Pekla jsem již podruhé, vždy krásně vyběhne a je taková hezky vláčná. Včera jsem si vyráběla domácí pohankovou mouku, tak byla trochu hrubější a křupavější, ale i tak výborná. Díky za Tvé sladké recepty, moc rádi je mlsáme :-)
Ahoj, to mne těší, že vám chutná. Dnes ji budu také dělat. Jedeme pryč, tak chci vzít něco pro ostatní na mlsání, aby to bylo zdravější :-)
A kokosovy cukr je fajn Marusko a slysela jsi o Erytritu?prirodni sladidlo vznikajici kvasnym procesem z ovoce. O glykemicky index, zdravy na zuby vhodny i pro deti, diabetiky.Nechavam dovazet jako hnedy moucku i krystal.Dokonala chut bez pachuti. Kokosovy ma GI 34 cca a tento 0. Hladina se po nem nehne,otestovano jsem DM 1 na insulinu.Doporucuju a babajdu zkusime
Ahoj, zrovna o přírodních alkoholových cukrech s koncovkou -itol (je jich více..erythitol, xylitol, sorbitol...) píši jako o náhražce cukru v Rutina programu ve článku "Ovoce", kde se více rozepisuji o cukrech, fruktóze apod.. Kromě průjmů a nepatrného vlivu na trávení u alkoholových cukrů nebyl zaznamenán vedlejší efekt. Avšak ráda bych tu, stejně jako ve článku "Ovoce", zdůraznila, že i se "zdravějšími" sladidly je třeba zacházet střídmě. Ona totiž ta "lepší" verze sladké chuti neřeší problém dnešní doby a to hojnou až nadbytečnou konzumaci sladkých pokrmů. Míněno, kdyby bábovka nebyla sladká, neměli bychom tendence sníst více kousků najednou. Prostě všeho s mírou - i toho zdravého :-)
Maruško, teď to čtu všude ve zdravých receptech, proč je kokosový cukr lepší než normální? Jinak hezký víkend! :)
Oproti "normálnímu" cukru má nižší glykemický index a tak nezvedá hladinu inzulinu tolik jako klasický stolní cukr. Navíc obsahuje vysoký podíl nerozpustné vlákniny (inulin) a minrály a vitamíny. Z tohoto úhlu pohledu je tento cukr podstatně zdravější než klasický cukr.
Oba výtvory na jedničku! Jak od velké Marušky, tak i od malé :-) Pohankovou mouku taky ráda používám, i do perníku apod. a vůbec nám nevadí, že je těsto hutnější :-)
Díky, snažily jsme se obě :-)