Vrstvený, krémový dort (paleo, nízkosacharidový, bez laktózy, bez lepku)

Co vám budu povídat, tento dort je pracnější a nákladnější…….samotná příprava zabere dost času v kuchyni a pak ještě to tuhnutí……..ale jakmile ho člověk ochutná, vše je zapomenuto!

Není to prostě typický zákusek, který by si člověk běžně připravoval. Hodí více na speciální, sváteční příležitosti. Jsem si jista, že práce do něj vynaložená se vrátí a hosty potěšíte jeho kávovo-krémovou chutí.

Je prostě úúúúúúúžasný! To mi jisto jistě potvrdí i má neteř, která se nad ním při dnešní narozeninové párty rozplývala 🙂

1 porce obsahuje 490 kCal, 40 g tuků,  10 g bílkovin a 21 g sacharidů

Ingredience na 24 porcí

Těsto

  • 400 g mandlové mouky
  • 100 g tapikokového škorbu
  • 50 g kokosové mouky
  • 160 g medu
  • 2 špetky soli
  • 8 vajec
  • 50 ml ghee (pokojové teploty)
  • 8 bílků
  • 1 lžička jablečného octa

Čokoládová poleva

  • 200 g 85% kvalitní hořké čokolády
  • 250 g BIO kokosového mléka
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce ghee
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka růžové himalájské soli

Kávový sirup

  • 50 ml javorového sirupu
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce instantní, rozpustné kávy

Máslový krém

  • 5 bílků
  • 100 ml javorového sirupu
  • 250 g másla (pro bezlaktózovou variantu lze použít sádlo)
  • 180 g ghee
  • 2 lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce instantní, rozpustné kávy
  • 2 špetky růžové himalájské soli

Čokoládový krém na vršek dortu

  • 80 g mandlového másla
  • 100 g 85% kvalitní hořké čokolády
  • 2 špetky růžové himalájské soli
  • 50 ml javorového sirupu

Příprava

Příprava těsta

K bílkům přidám 1 lžičku jablečného octa a šlehám při nízkých otáčkách asi 5 minut, aby vznikl tuhý sníh bez bublinek. Ostatní ingredience na těsto smíchám v míse. Pořádně hnětu rukou, aby se vše spojilo dohromady a vznikne lepivé těsto. Do něj nakonec opatrně vmíchám sníh.

Plech (klasická velikost plechu, který pasuje do trouby) vytřu olejem a na něj položím pečící papír (olej pomůže papíru, aby se na plech přisál). Troubu předehřeji na 230°C. Na plech naliji půlku připraveného těsta, uhladím až k okrajům a peču +- 8 minut (těsto lehce zezlátne a bude pevné). Nechám vychladnout a vyklopím na utěrku. To samé udělám s druhou polovinou těsta.

Příprava čokoládové polevy

Do kastrůlku dám všechny ingredience na čokoládovou polevu kromě čokolády. Zahřívám tak dlouho, až začne směs probublávat. vypnu sporák a vmíchám na kostičky nalámanou čokoládu, aby se v teplé tekuté směsi rozpustila. Nechám odstát asi tak 2 hodiny, čokoládový krém ztuhne do konzistence mazacího krému.

Příprava kávového sirupu

Smíchám vodu se sirupem, přivedu k varu a přidám instantní kávu, aby se rozpustila. Sundám ze sporáku a dám stranou.

Příprava máslového krému

Z bílků při vysokých otáčkách ušlehám sníh, do kterého přimíchám javorový sirup a krátce ještě šlehám mixérem. Ostatní ingredience (kromě kávy) našlehám v samostatné nádobě též.

Pak do másla postupně přidávám sníh a šlehám pár minut. Nakonec přimíchám instantní kávu a mixuji dokud se káva v krému nerozpustí.

Příprava dortu

Vezmu první plát těsta a rozříznu ho přesně na polovinu. Jednu polovinu těsta dám na tác, potřu ji kávovým sirupem a pak ji pomažu máslovým krémem až po okraj.

Přikryji druhou polovinou těsta, kterou znovu potřu kávovým sirupem a zakryji čokoládovou polevou po celé ploše.

Znovu celý proces zopakuji s druhým plátem těsta a zbylým máslovým krémem a polevou (poslední vrstva je z čokoládové polevy). Nechám dort v chladu ztuhnout (minimálně 2 hodiny, nebo přes noc)

Příprava čokoládového krému

Když je dort ztuhlý, připravím si čokoládový krém na vrch dortu. Smíchám mandlové máslo, nalámanou hořkou čokoládu a sůl a nechám na mírné teplotě rozpustit v nepřilnavé pánvi (směs je horká, ale nesmí se vařit). Pak teprve přidám javorový sirup, který zajistí zhoustnutí krému.

Krém ihned dám na vychladlý dort a rozetřu po celé ploše. Nechám opět ztuhnout v chladu.

Hotovému dortu odříznu okraje, aby byly krásně vidět všechny vrstvy. Servíruji při pokojové teplotě (studený dort je příliš tuhý a pokojová teplota nechá vše pevné a měkké zároveň 😉 ).

Vaše Maruška