Vrstvený, krémový dort (paleo, nízkosacharidový, bez laktózy, bez lepku)
Co vám budu povídat, tento dort je pracnější a nákladnější…….samotná příprava zabere dost času v kuchyni a pak ještě to tuhnutí……..ale jakmile ho člověk ochutná, vše je zapomenuto!
Není to prostě typický zákusek, který by si člověk běžně připravoval. Hodí více na speciální, sváteční příležitosti. Jsem si jista, že práce do něj vynaložená se vrátí a hosty potěšíte jeho kávovo-krémovou chutí.
Je prostě úúúúúúúžasný! To mi jisto jistě potvrdí i má neteř, která se nad ním při dnešní narozeninové párty rozplývala 🙂
1 porce obsahuje 490 kCal, 40 g tuků, 10 g bílkovin a 21 g sacharidů
Ingredience na 24 porcí
Těsto
- 400 g mandlové mouky
- 100 g tapikokového škorbu
- 50 g kokosové mouky
- 160 g medu
- 2 špetky soli
- 8 vajec
- 50 ml ghee (pokojové teploty)
- 8 bílků
- 1 lžička jablečného octa
Čokoládová poleva
- 200 g 85% kvalitní hořké čokolády
- 250 g BIO kokosového mléka
- 50 ml javorového sirupu
- 2 lžíce ghee
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka růžové himalájské soli
Kávový sirup
- 50 ml javorového sirupu
- 100 ml vody
- 1 lžíce instantní, rozpustné kávy
Máslový krém
- 5 bílků
- 100 ml javorového sirupu
- 250 g másla (pro bezlaktózovou variantu lze použít sádlo)
- 180 g ghee
- 2 lžičky mleté vanilky
- 3 lžíce instantní, rozpustné kávy
- 2 špetky růžové himalájské soli
Čokoládový krém na vršek dortu
- 80 g mandlového másla
- 100 g 85% kvalitní hořké čokolády
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 50 ml javorového sirupu
Příprava
Příprava těsta
K bílkům přidám 1 lžičku jablečného octa a šlehám při nízkých otáčkách asi 5 minut, aby vznikl tuhý sníh bez bublinek. Ostatní ingredience na těsto smíchám v míse. Pořádně hnětu rukou, aby se vše spojilo dohromady a vznikne lepivé těsto. Do něj nakonec opatrně vmíchám sníh.
Plech (klasická velikost plechu, který pasuje do trouby) vytřu olejem a na něj položím pečící papír (olej pomůže papíru, aby se na plech přisál). Troubu předehřeji na 230°C. Na plech naliji půlku připraveného těsta, uhladím až k okrajům a peču +- 8 minut (těsto lehce zezlátne a bude pevné). Nechám vychladnout a vyklopím na utěrku. To samé udělám s druhou polovinou těsta.
Příprava čokoládové polevy
Do kastrůlku dám všechny ingredience na čokoládovou polevu kromě čokolády. Zahřívám tak dlouho, až začne směs probublávat. vypnu sporák a vmíchám na kostičky nalámanou čokoládu, aby se v teplé tekuté směsi rozpustila. Nechám odstát asi tak 2 hodiny, čokoládový krém ztuhne do konzistence mazacího krému.
Příprava kávového sirupu
Smíchám vodu se sirupem, přivedu k varu a přidám instantní kávu, aby se rozpustila. Sundám ze sporáku a dám stranou.
Příprava máslového krému
Z bílků při vysokých otáčkách ušlehám sníh, do kterého přimíchám javorový sirup a krátce ještě šlehám mixérem. Ostatní ingredience (kromě kávy) našlehám v samostatné nádobě též.
Pak do másla postupně přidávám sníh a šlehám pár minut. Nakonec přimíchám instantní kávu a mixuji dokud se káva v krému nerozpustí.
Příprava dortu
Vezmu první plát těsta a rozříznu ho přesně na polovinu. Jednu polovinu těsta dám na tác, potřu ji kávovým sirupem a pak ji pomažu máslovým krémem až po okraj.
Přikryji druhou polovinou těsta, kterou znovu potřu kávovým sirupem a zakryji čokoládovou polevou po celé ploše.
Znovu celý proces zopakuji s druhým plátem těsta a zbylým máslovým krémem a polevou (poslední vrstva je z čokoládové polevy). Nechám dort v chladu ztuhnout (minimálně 2 hodiny, nebo přes noc)
Příprava čokoládového krému
Když je dort ztuhlý, připravím si čokoládový krém na vrch dortu. Smíchám mandlové máslo, nalámanou hořkou čokoládu a sůl a nechám na mírné teplotě rozpustit v nepřilnavé pánvi (směs je horká, ale nesmí se vařit). Pak teprve přidám javorový sirup, který zajistí zhoustnutí krému.
Krém ihned dám na vychladlý dort a rozetřu po celé ploše. Nechám opět ztuhnout v chladu.
Hotovému dortu odříznu okraje, aby byly krásně vidět všechny vrstvy. Servíruji při pokojové teplotě (studený dort je příliš tuhý a pokojová teplota nechá vše pevné a měkké zároveň 😉 ).
Diskuze
Dobrý deň, veľmi rada by som vyskúšať Váš recept na Vianočné sviatky a preto sa len chcem uistiť, že do cesta ide 8 celých vajec + 8 bielkov? Ak áno, máte nejaký nápad, čo so zvyšnými žĺtkami? Ak sa nemýlim zostane ich 13:)Máte skvelé recepty, veľmi rada z nich pečiem aj varím.Vopred Vám veľmi pekne ďakujem a pekný zvyšok dňa .
Dobrý den, žloutky se dají použít třeba teď v sezoně na vaječný likér nebo vanilkové rohlíčky. Také jsem je teď využila v mandlových koláčcích s meruňkovou náplní. Tento dort je veliký, pokud nebudete hostit několik rodin, pak lze použít i poloviční množství. U nás doma tehdy zbylo a já dort rozdávala sousedům ;) Ze žloutků jsem si tehdy dělala míchaná vejce.
Maruško, díky za radu. Já ho tedy asi zkusím 😉
Dobry den, dort vypada velmi vabne,uvazuji,ze bych jej pripravila pro dcerku na velkou narozeninovou narozeninovou oslavu.Potrebovala bych si ho ale pripravit s predstihem,premyslim,ze bych ho normalne udelala do mrazaku,beznym dortum podle me zkusenosti zmrazeni neublizi,spise naopak.Co myslite,ustal by i tento bezlepkovy dort mraz?Nezdrcne se nejak?V kazdem pripade diky za krasny recept.
Milá Nikčo, dort jsem do mrazáku nezkoušela dávat, tak nedokáži 100% potvrdit. Není tam však nic, čemu by měl mráz uškodit, a tak si myslím, že mražení by mělo být naprosto ok :-)
Maruško, v popisu mas, ze troubu predehrejes na 330:-), to ma byt spravne 130 nebo 230? dekuji
Ahoj, 230 😊 já v těch receptech mívám tedy špeky 😊