Batáty s kozím sýrem, ořechy a balzamikovým krémem
Miluji kozí sýr! Kdo není jeho fanouškem, sýr může vynechat, i tak si určitě pošmákne. Tohle je opravdu dobré zimní jídlo, které nasytí a dodá živiny.
1 porce obsahuje 464 kCal, 24 g tuků, 19,5 g bílkovin, 39,5 g sacharidů
Ingredience na 4 porce
- 2 batáty (sladké brambory, každý má +- 400 g)
- půlka velké bílé cibule
- 2 lžíce olivového oleje + něco navíc na pomazání brambor
- 280 g měkkého kozího sýra
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 4 malé hrsti (cca 50g) polníčku
- 1 plná hrst vlašských ořechů (40 g)
- tmavý balzamikový krém na dochucení a dozdobení
Příprava
Batáty jsem oloupala, rozpůlila, potřela je ze všech stran olivovým olejem a dala plochou stranou na pečící papír. Peču v předem vyhřáté troubě při 190°C asi tak hodinu.
Upečené batáty nechám lehce vychladnout, aby nebyly horké, ale zůstaly teplé. Velkou lžící je pak vydlabu a dužinu dám do mísy.
Mezi tím si na rozpáleném olivovém oleji dorůžova osmahnu najemno nakrájenou cibuli.
Kozí sýr rozdrobím a smíchám jej i s cibulkou, dužinou a zbylými ingrediencemi.
Do vydlabaných půlek po hrstce omytý polníček, přidám batátovou směs, posypu drcenými ořechy a dochutím balzamikovým krémem.
Diskuze
Marusko, dnes jsem vyzkousela tvuj recept a jsem uplne vyrizena z toho, jak je vyborny a to i bez balzamikoveho kremu, ktery jsem nemela po ruce, MNAM!! :)
Hani díky! Dnes si je taky budu opět dělat :-)
Maruško, mohu se zeptat z jakého důvodu používáš všude růžovou himalájskou sůl? Čím se liší od normální soli? Děkuji za odpověď, recept určitě zkusím :-))
Ahoj, himalájská sůl je bohatá na široké spektrum přírodních složek a minerálů. Není rafinovaná a tak si všechny cenné složky ponechává a prospívá tak našemu zdraví :-)