Dhál z červené čočky (vegan, bez lepku, bez laktózy)
I když se převážně stravuji nízkosacharidově, neodolám ani vysokosacharidovému veganskému jídlu. Mé tělo si to evidentně žádá – měla jsem na čočku bez masa neuvěřitelnou chuť ;).
Můj postoj ke stravování je v podstatě takový: ničemu se v jídelníčku vysloveně nevyhýbat, pokud po konzumaci toho či onoho nastane dobrý pocit z toho, co a kolik toho bylo spořádáno. Když je tedy pokrm nutričně bohatý, je z opravdových a průmyslově nezpracovaných surovin, lahodný a sytivý, pak si užívám i vysokosacharidové jídlo se vším všudy 🙂
1 porce obsahuje 2277 kJ; 544 kCal; 19g bílkovin, 73g sacharidů, 18g tuků
Ingredience na 4 porce
- 1/2 hrnku (140g) černé rýže nebo hnědé rýže (černá rýže je velmi bohatá na antioxidanty)
- 2 lžíce BIO kokosového oleje (20ml)
- 2 červené cibule (100g)
- 1 a půl cm kořene zázvoru
- 2 mrkve (200g)
- 1 červená paprika (150g)
- 200ml BIO kokosového mléka (v BIO kvalitě je hustší)
- 1 + 1/4 hrnku (250g) červené čočky
- 500 ml vody
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička sušeného koriandru
- 2 lžičky růžové himalájské soli (nebo dle chuti)
- 3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce nasekaného koriandru (na posypání, volitelné)
Příprava
Černou rýži jsem dala ve vodě (jednou tolik vody co rýže) vařit do změknutí (30 min).
Zatímco se mi rýže vařila, ve veliké nepřilnavé pánvi jsem na rozpáleném oleji 2 minuty restovala najemno nasekanou cibulku s najemno nastrouhaným zázvorem. Následně jsem do pánve přimíchala nahrubo nastrouhanou mrkev a na kostičky pokrájenou červenou papriku. Za občasného promíchání dusím pod pokličkou 10 minut (lze mírně podlít vodou, pokud by se zelenina přichytávala). Pak už jen vmíchám kokosové mléko, vodu, čočku a koření (kromě petrželky, česneku a soli) a pod pokličkou za občasného promíchání dusím 20 minut. Měkkou čočku sundám z plotny a přidám nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a sůl.
Hotovou čočkovou směs servíruji s rýží a posypu ještě nasekaným čerstvým koriandrem.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.