Egyptská taameyya (vegan, paleo)

Myslím, že dnes už mohu s jistotou říci, že máme v příbuzenstvu Egypťana. Což osobně vidím jako velkou výhodu, když přijde na trénování angličtiny a ochutnávání egyptských jídel. A že egyptská jídla, která jsou úchvatná v tom, že obsahují zeleninu a různá koření, stojí za to! 😉 O víkendu jsem takovou příležitost měla a zakusila tradiční egyptské placičky Taameyya (čteno tamaja, já tomu říkám „TA JE MÁ“ 😉 ). Tyto placičky obsahují samé zelené věci. V originále se vyrábí z fava fazolí (bobu obecného), ale ty jsou u nás těžko k dostání. Nad celým zádrhelem jsem vyzrála tak, že jsem boby nahradila jinou luštěninou a to hráškem. Vznikly mi chuťově naprosto originální a výtečné, zelené placičky. Ty do svého jídelníčku mohou i s egyptským Tahini dresingem zařadit vegani a vegetariáni. Pro paleo nadšence jsem ještě velmi podobným způsobem připravila lososové placky, které chuťově pasují do celého egyptského zážitku 😉 . Taameyya placičky se smaží, proto využijte tuk takový, který se nepřepaluje (má vysoký kouřový bod) a je tělu prospěšnější než klasicky průmyslově zpracované tuky. Pro paleo se hodí ghee, máslo či kokosový olej, pro vegany kokosák nebo olivový olej.

Vzhledem k množství sacharidů doporučuji toto jídlo jako oběd nebo jako skvělé hlavní jídlo  na dodání energie a živin po tréninku.

Ingredience na 8 placiček taameyya

1 placička včetně tuku na smažení obsahuje 319 kJ; 76 kCal; 2g bílkovin, 9g sacharidů, 3g tuků

  • 300g mraženého nebo 325 g čerstvého hrášku
  • 2 jarní cibulky (50g)
  • plná hrst listů hladkolisté petrželky
  • plná hrst listů čerstvého koriandru
  • 2 lžíce (20g) tapiokového škrobu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů (vinný kámen)
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 1/2 lžička kmínu (klasického nebo římského dle osobních preferencí)

Ingredience na 6 placiček lososa (pouze pro paleo verzi)

1 placička včetně tuku na smažení obsahuje 498 kJ; 119 kCal; 6,8g bílkovin, 2,6g sacharidů, 8,8g tuků

  • 200g filet z lososa bez kůže
  • 2 jarní cibulky (50g)
  • plná hrst listů hladkolisté petrželky
  • plná hrst listů čerstvého koriandru
  • 1 lžíce (10g) tapiokového škrobu
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1/2 lžička kmínu (klasického nebo římského dle osobních preferencí)
  • 1/2 lžičky  růžové himalásjké soli
  • 1/2 lžičky  mleté uzené papriky
  • 1/3 lžičky mleté kurkumy

Na smažení

  • 5 lžic ghee nebo másla (pro paleo verzi) nebo olivového či BIO kokosového tuku (pro vegan verzi)

Ingredience na 2 porce Tahini dresingu

1 porce obsahuje 254 kJ; 61 kCal; 2g bílkovin, 1,5g sacharidů, 5g tuků

  • 2 lžíce (20g) Tahnini pasty (sezamové máslo, které se dá koupit v hypermarketu v orientální sekci)
  • 3/4 lžičky čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 3/4 lžičky jablečného octa
  • 1/2 prolisovaného malého stroužku česneku
  • špetka soli
  • špetka drceného kmínu (klasický nebo římský dle osobních preferencí)
  • 3 lžičky vody (nebo tolik h2O, aby vznikl tekutý dresing)

Na posypání

  • hrst nasekaných čerstvých lístků koriandru

Osobně jsem servírovala pro sebe 1 porci na 2 little gem listech (lze servírovat i na římském salátu nebo listech hlávkového zelí) se 4 taameyya placičkami + se 2 lososovými placičkami + půlku dresingu.

Z připraveného množství vznikne ještě jedna totožná porce a 2 lososové placičky navíc. Ty lze pak využít jako jiný hlavní chod se zeleninou.

1 taková celá porce obsahuje 2528 kJ; 604 kCal; 26g bílkovin, 44g sacharidů, 36g tuků

Příprava

Hrášek jsem rozmrazila tak, že jsem jej zalila vařící vodou a nechala půl hodinky ve vodě. Pak vodu sliji a zůstane mi krásný čerstvě vypadající zelený hrášek 🙂 . Veškeré ingredience na taameyya placičky dám do kuchyňského mixéru s esovitými noži (určitě lze použít i tyčový mixér) a rozmixuji. Vždy jsem pár vteřin mixovala, pak setřela nalepené surovin z okrajů a pak zase mixovala. Takto jsem pokračovala několikrát, až mi vzniklo husté těsto, které jsem nechala 20 minut tuhnout v lednici.

Také jsem si připravila hmotu na lososové placky obdobným způsobem. Vše jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na kaši a nechala v lednici také tuhnout 20 minut.

Do nepřilnavé pánve dám rozpálit tuk a snížím teplotu na střední až nízký stupeň. Z vychladlé hmoty lžící naberu tolik těsta, abych navlhčenýma rukama mohla vytvořit kouli o velikosti golfového míčku. Ten pak zmáčknu do tvaru karbanátku a z obou stran smažím na tuku (pod pokličkou) 4-5 minut. Takto tepelně připravím zelené i lososové karbanátky.

Dresing si připravím smícháním všech ingrediencí na dresing.

Placky servíruji na listech salátu, zakapu dresingem a posypu lístky koriandru.

Vaše Maruška