Grilované žampiony s fetou a zeleninou (nízkosacharidové, paleo)

Tento skvělý, letní pokrm může být bezva svačinou, nebo ve větším množství i hlavním chodem.

Polovina z celkového připraveného množství obsahuje 230 kCal, 11 g tuků, 16 g bílkovin a 15 g sacharidů

Ingredience na 1-2 porce

  • 16ks (500g) žampionů (průměr žampionu cca velikost palce)
  • 1 malá (190g) cuketa
  • 1 jarní cibulka
  • 8ks (60g) cherry rajčat
  • 100g feta sýru
  • 16 menších, čerstvých lístků bazalky
  • hustý, tmavý, balzamikový ocet
  • růžová himalájská sůl

Pomůcky

  • párátka

Příprava

Cuketu nakrájím na půl centimetrová, tenká kolečka, osolím z obou stran a nechám přibližně třicet minut se potit na talíři, aby pustily trochu vody.

Mezi tím, co se cuketa potí, si připravím žampiony tak, že je zbavím nožiček (ty si nechám třeba do mícháných vajíček na ráno 😉 ) a oloupu je. Kloboučky žampionů položím hlavou dolů na talíř a začnu je posupně vyplňovat. Nejprve do nich dám na tenká kolečka nasekanou jarní cibulku, pak půlku cherry rajčátka (některá rajčata jsem rozkrojila tak, že měly větší a menší půlku – tu větší jsem dala do hlubších žampionů a menší do těch méně hlubokých), pak nahrubo nastrouhaný feta sýt, který prsty umačkám, aby držel na žampionu pohromadě, a nakonec dám navrch lístek bazalky.

Rozehřeji gril a na nižším stupni nejprve ogriluji cuketová kolečka z obou stran tak, aby byla tak akorát na zkus a nebyla příliš měkká (asi tak 2 minuty na každé straně).

Hotovou cuketou zakryji žampion, propíchnu všechny vrstvy párátkem.

Takto vše vložím na gril. Přiklopím a griluji 4-5 minut, aby žampiony změkly tak akorát.

Hotové, plněné žampiony kleštěmi přenesu na talíř, sundám párátka.

Nakonec zakapu balzamikovým octem.

Nechám chvíli dostát – vše pak drží krásně pohromadě a lze jíst jako jednohubky 😉

Vaše Maruška