Houbová masala (paleo, bez lepku)
Dnes jsem měla doma kamarádku, která chce změnit svůj životní styl a stravování. Abych ji nalákala, chtěla jsem ji vytvořit jídlo, které hraje barvami, obsahuje antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky, nasytí a chutná. Kamarádka nejí moc maso, a tak vznikl tento indickou kuchyní inspirovaný a veeeelmi voňavý recept, který se hodí i k masu (třeba takové jehněčí by k tomu bylo skvělé). Ale s feta sýrem jako zdrojem bílkovin rozhodně v této kombinaci nešlápnete vedle. Kamarádka si pochutnala a sama hodnotila, že po jídle nemá hlad a je plná. Účel splněn. Nejlepší způsob, jak někoho namotivovat, je naservírovat mu dobré jídlo! 😉
Kdo si vysloveně nehlídá sacharidy, může k jídlu zařadit třeba krajíc kváskového chleba, a bezlepkoví nadšenci mohou přidat hrst vařených brambor nebo hrstku celozrnné rýže. Mně to stačí tak, jak to je 🙂
1 porce obsahuje 1728 kJ; 412 kCal; 22g bílkovin, 36g sacharidů, 33g tuků
Ingredience na 2 porce
- 2 lžíce ghee nebo másla (20g)
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru
- 1 veliká (185g) červená cibule
- 4 střední rajčata (400g)
- 2 papriky (300g) 1 žlutá + 1 zelená
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 lžíce červené kari pasty
- 280g žampiónu (použila jsem portobello žampióny 6 středně velikých kusů)
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + 1 lžíce na posypání jídla
- lžička (nebo dle potřeby) růžové himalájské soli
- 200g feta sýru
Příprava
V nepřilnavé pánvi rozpálím tuk a na něm asi půl minut restuji kmín s prolisovaným česnekem a strouhaným zázvorem, aby se pustili své aroma. Do pánve přidám na jemno nasekanou cibulku a nechám zesklovatět. Dále přihodím na kostičky pokrájená rajčata a za občasného promíchání dusím pod pokličkou asi 5 minut. Pal vše tyčovým mixérem rozmixuji (není třeba mixovat úplně na jemno). Do rajčatové směsi přidám na tenké proužky pokrájené papriky a dusím pod pokličkou 10 minut. Následně přimíchám kurkumu, sušený koriandr, kari pastu a na plátky nakrájené žampióny a opět pod pokličkou dusím asi 5 minut. Sundám ze sporáku a vmíchám čerstvý koriandr a petrželku a dosolím. Zeleninovou směs pak přendám do keramického pekáčku, zasypu na hrubo strouhaným sýrem feta a zapékám nepřikryté v předem rozpálené troubě při 175°C 30 minut.
Na talíři pak ještě zasypu čerstvou nasekanou petrželkou.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.