Jehněčí musaka (paleo, nízkosacharidové, bez lepku)

Středozemní kuchyně nabízí vše, co já osobně považuji za vhodné stravování – v jídelníčku se objevují zdravé tuky, přírodní a průmyslově nezpracované suroviny, navíc je krásně barevná a pestrá na různé bylinky a koření. Musaka je přesně taková. Jedná se o tradiční zapékaný řecký pokrm, který je chuťově naprosto VYNIKAJÍCÍ a současně výživný díky množství použitých tuků. Hlad po něm rozhodně mít nebudete. A o to jde – tělo dostane potřebné živiny, nepřejíme se a v pohodě vydržíme až do dalšího chodu 🙂

1 porce obsahuje 2058 kJ; 492 kCal; 18g bílkovin, 22g sacharidů, 35g tuků

Ingredience na 4 porce

  • 1 lilek (350g)
  • 4 lžíce (40ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 veliká bílá cibule (90g)
  • 3ks papriky – 1 červená + 1 žlutá + 1 oranžová (3 x 85g)
  • 200g žampiónů
  • 2 lžíce ghí (20g) nebo másla
  • 220g co nejlibovějšího jehněčího masa
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/3 lžičky ostrého kari koření
  • 140g rajčatového protlaku
  • 1 hrst lístků bazalky

Na bezlepkový bešamel

  • 200ml BIO kokosového mléka
  • 1 lžička (5g) tapiokového škrobu (lze nahradit klasickým škrobem)

Na posyp

  • 40g parmezánu

Příprava

Lilek oloupu a nakrájím na 0,5 cm kolečka. Ta pak opékám na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem (vždy 1 lžící a trochu oleje navíc) z obou stran dozlatova a pak dám stranou na talíř. V pánvi opékám kolečka lilku na třikrát (celkem na 4 lžících oleje).

Pak na stejné pánvi připravím zeleninu. Na 1 lžící ghí restuji 1 až 2 minuty najemno nasekanou cibuli. K té následně přidám na malé kostičky pokrájené papriky, zlehka podliji vodou a restuji 10 minut. Potom smíchám ještě s na plátky pokrájenými, oloupanými žampióny a restuji dalších 5 minut. Hotovou zeleninovou směs vyndám z pánve a dám také stranou.

Maso zbavím tuku, nakrájím na malé kostičky a na rozpáleném ghí restuji cca 5 minut.

Maso, zeleninovou směs a lilek smíchám v zapékací míse společně s rajčatovým protlakem, kořením (sůl, koriandr, česnek, kari) a nasekanými lístky bazalky.

Vše zaliji teplým bešamelem, který připravím tak, že smíchám kokosové mléko s tapiokovým škrobem a za stálého míchání postupně zahřívám, aby vznikla bílá omáčka.

Navrch nasypu strouhaný parmezán.

Peču v předem předehřáté troubě při 180°C přikryté pokličkou 45 minut.

Před servírováním nechám 10 minut odstát.

Na talíři dozdobím čerstvě nasekanými lístky bazalky.

Osobně servíruji se salátovými listy, které smíchám s teplou omáčkou. Omáčka mi slouží jako dresing a pro mne to je jeden z nejlepších způsobů, jak do sebe dostat salát i v chladnějších dnech 🙂

Vaše Maruška