Kamut s kedlubnou

Vegetariánská jídla mají jednu výhodu – jsou levná. Luštěniny, rýže a obiloviny nestojí moc korun, přitom z jednoho uvařeného pytlíku máte hromadu jídla. Dnes si dáme hrnek kamutu, který nakrmí celou rodinu.

Kamut je prapůvodní druh pšenice, nemá tedy tak dlouhý genetický kód jako moderní pšenice, tudíž u něj předpokládám, že se lépe tráví a lepek nemá tak agresivní.

Toto zrno může být velmi chutné, když se vše správně dochutí a obohatí o nějakou tu zeleninu.

Ingredience (na 3-4 porce)

  • 1hrnek kamutu
  • 3 lžíce Ghí nebo másla
  • 1 velká červená cibule
  • 1 kedlubna
  • 2 bobkové listy
  • 1 větší jablko
  • 1 menší cuketa
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • Lžička strouhané BIO citrónové kůry
  • Šťáva z ½ citrónu
  • 1 stroužek česneku
  • Himalájská sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petřželky
  • 50g piniových oříšků

Příprava

Kamut jsem na 10 hodin namočila, pak propláchla a uvařila do měkka.

Na ghí jsem dusila 10 minut na proužky nakrájenou cibulku, na tenké proužky nakrájenou kedlubnu společně se 2 bobkovými listy do změknutí. Pak jsem přidala na kostičky pokrájené jablko a cuketu, skořici, vinný ocet, citrónovou kůru a ještě 5 minut jsem vše restovala. Kamut jsem odstavila z plotny a přidala do něj šťávu z citrónu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Na talíři jsem servírovala posypané piniovými oříšky.

Vaše Maruška