Kamut s kedlubnou
Vegetariánská jídla mají jednu výhodu – jsou levná. Luštěniny, rýže a obiloviny nestojí moc korun, přitom z jednoho uvařeného pytlíku máte hromadu jídla. Dnes si dáme hrnek kamutu, který nakrmí celou rodinu.
Kamut je prapůvodní druh pšenice, nemá tedy tak dlouhý genetický kód jako moderní pšenice, tudíž u něj předpokládám, že se lépe tráví a lepek nemá tak agresivní.
Toto zrno může být velmi chutné, když se vše správně dochutí a obohatí o nějakou tu zeleninu.
Ingredience (na 3-4 porce)
- 1hrnek kamutu
- 3 lžíce Ghí nebo másla
- 1 velká červená cibule
- 1 kedlubna
- 2 bobkové listy
- 1 větší jablko
- 1 menší cuketa
- ½ lžičky skořice
- 2 lžíce bílého vinného octa
- Lžička strouhané BIO citrónové kůry
- Šťáva z ½ citrónu
- 1 stroužek česneku
- Himalájská sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce nasekané čerstvé petřželky
- 50g piniových oříšků
Příprava
Kamut jsem na 10 hodin namočila, pak propláchla a uvařila do měkka.
Na ghí jsem dusila 10 minut na proužky nakrájenou cibulku, na tenké proužky nakrájenou kedlubnu společně se 2 bobkovými listy do změknutí. Pak jsem přidala na kostičky pokrájené jablko a cuketu, skořici, vinný ocet, citrónovou kůru a ještě 5 minut jsem vše restovala. Kamut jsem odstavila z plotny a přidala do něj šťávu z citrónu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Na talíři jsem servírovala posypané piniovými oříšky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.