Krémový salát s teplými žampiony a rybou (paleo, nízkosacharidové)
V zimním období tepelně neupravený salát dám výjimečně. Saláty v zimě řeším tak, že kombinuji čerstvé zelené listy s pečenou zeleninou a zahřívacím kořením. To je pro mne vždy ta nej kombinace, než se zase oteplí 🙂
Salát Pak Choi je čínské zelí. Chuťově mi připomíná pekingské zelí, kterým také lze nahradit.
1 porce obsahuje 411 kCal, 25 g tuků, 21 g bílkovin a 23 g sacharidů
Ingredience na 2 porce
- 150g filetu ze pstruha (nebo jiné oblíbené ryby)
- 250g krémových žampiónu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 špetky kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička růžové himalájské soli
- mletý pepř
- 2 lžíce medu
- 1 větší salát Pak choi (350g)
- 1 středně veliká mrkev (180g)
- malá hrst hladkolisté petrželky (5g)
- 90g (3 vrchovaté lžíce) zakysané 30% smetany
Příprava
Troubu zapnu na 180°C.
Omyté maso nakrájím na kostky. Omyté žampiony pokrájím na plátky. Oloupaný česnek nakrájím na tenké plátky. Vše smíchám v pekáčku společně s olivovým olejem, kmínem, kurkumou, solí a pepřem. Vložím do předehřáté trouby a nechám péct 20 minut. Po uplynulé době do směsi vmíchám med a peču ještě 10-15 minut. Po upečení vyndám z trouby a nechám vše mírně (pár minut) chladnout, aby směs nebyla příliš horká.
Mezitím si omyji salát a nakrájím ho na drobné nudličky. Oloupanou mrkev nastrouhám nahrubo a přimíchám do salátu společně s nasekanou petrželkou.
Vše míchám v míse dohromady, přidám zakysanou smetanu a dochutím ještě solí a pepřem podle potřeby. Pro pálivější chuť lze přimíchat i kajenský pepř.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.