Krůtí párečky s mrkvovo-petrželovými růžičkami

Děti mám díky ředitelskému volnu a svátku v půlce týdne doma a tak se dnešní tvůrčí recept na něco dobrého, neokoukaného a co budeme jíst společně bez dalších úprav nabízel.

Moje děti nejsou velké masožroutky – spíš samovolné vegetariánky 🙂 . „Hlavně néééé maso“ na mne často volají. Tyhle párečky naštěstí mají moc rády. Vždycky spíš uspěji s nějakou formou mletého masa než flákotou. Párečky byly tedy jasné, ale co k příloze? Včera mne nadchl na internetu koláč ozdobený plátky strouhané zeleniny stočené navrch, a tak jsem se nechala inspirovat a zrodil se nápad na růžičky z mrkve a petržele jako přílohu. Děti jedí nejprve očima, alespoň v tomto ohledu byl účel byl splněn….nakonec růžiček snědly jich jen pár, za to na mě jich zbylo dost 🙂

Jestli tímto neuspějete u dětí, u návštěvy zaručeně ano 🙂

Ingredience na 4-5 porcí

  • 500g mletého krůtího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíci tamari (fermentovaná sójová omáčka, lze použít i klasickou)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 středně velká bílá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/3 lžičky růžové himalájské soli

Na růžičky

  • 2 větší mrkve
  • 2 větší petržele
  • olivový olej (cca 5 lžic)
  • růžová himalájská sůl na dochucení

Příprava

Mleté maso jsem smíchala s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, tamari omáčkou, mletou paprikou a protlakem. Pak jsem směs brala po hrstkách do ruky, mezi dlaněmi válela páreček po párečku a pokládala vedle sebe na plech s pečícím papírem.

pareckysruzickami1

Mrkev a petržel jsem oloupala a loupačem na zeleninu jsem pak strouhala plátky. Šlo to poměrně rychle, za deset minut jsem měla plátky nastrouhané. Nejprve jsem zeleninu strouhala v ruce, od půlky jsem si ji opřela o sebe směrem k hrudníku a loupala další vrstvy a když už byla zelenina tenká, držela jsem ji dlaní přitisknutou na stole a doloupala zbytek. Malé kousky vůbec nevadí, dají se do růžiček také zakomponovat.

Následně jsem zapnula troubu na 190°C, aby se předehřála.

Z nastrouhaných plátků jsem vytvářela růžičky tak, že jsem si vzala vždy jeden plátek mrkve a jeden plátek petržele, společně ve dvojplátku je smotala do ruličky a pak ještě obmotala dvojitým plátkem mrkve s petrželí. Růžičky jsem kladla vedle sebe na plech s pečícím papírem. Když jsem měla dorůžičkováno (o cca 15 minut později), vše jsem pokapala olivovým olejem a posypala solí.

Do trouby jsem dala oba plechy péct najednou. Maso jsem vyndala po 20 minutách, teplotu navýšila na 200°C a růžičky pekla ještě dalších 10 minut.

pareckysruzickami

Vaše Maruška