Krůtí párečky s mrkvovo-petrželovými růžičkami
Děti mám díky ředitelskému volnu a svátku v půlce týdne doma a tak se dnešní tvůrčí recept na něco dobrého, neokoukaného a co budeme jíst společně bez dalších úprav nabízel.
Moje děti nejsou velké masožroutky – spíš samovolné vegetariánky 🙂 . „Hlavně néééé maso“ na mne často volají. Tyhle párečky naštěstí mají moc rády. Vždycky spíš uspěji s nějakou formou mletého masa než flákotou. Párečky byly tedy jasné, ale co k příloze? Včera mne nadchl na internetu koláč ozdobený plátky strouhané zeleniny stočené navrch, a tak jsem se nechala inspirovat a zrodil se nápad na růžičky z mrkve a petržele jako přílohu. Děti jedí nejprve očima, alespoň v tomto ohledu byl účel byl splněn….nakonec růžiček snědly jich jen pár, za to na mě jich zbylo dost 🙂
Jestli tímto neuspějete u dětí, u návštěvy zaručeně ano 🙂
Ingredience na 4-5 porcí
- 500g mletého krůtího masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíci tamari (fermentovaná sójová omáčka, lze použít i klasickou)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 středně velká bílá cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 1/3 lžičky růžové himalájské soli
Na růžičky
- 2 větší mrkve
- 2 větší petržele
- olivový olej (cca 5 lžic)
- růžová himalájská sůl na dochucení
Příprava
Mleté maso jsem smíchala s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, tamari omáčkou, mletou paprikou a protlakem. Pak jsem směs brala po hrstkách do ruky, mezi dlaněmi válela páreček po párečku a pokládala vedle sebe na plech s pečícím papírem.
Mrkev a petržel jsem oloupala a loupačem na zeleninu jsem pak strouhala plátky. Šlo to poměrně rychle, za deset minut jsem měla plátky nastrouhané. Nejprve jsem zeleninu strouhala v ruce, od půlky jsem si ji opřela o sebe směrem k hrudníku a loupala další vrstvy a když už byla zelenina tenká, držela jsem ji dlaní přitisknutou na stole a doloupala zbytek. Malé kousky vůbec nevadí, dají se do růžiček také zakomponovat.
Následně jsem zapnula troubu na 190°C, aby se předehřála.
Z nastrouhaných plátků jsem vytvářela růžičky tak, že jsem si vzala vždy jeden plátek mrkve a jeden plátek petržele, společně ve dvojplátku je smotala do ruličky a pak ještě obmotala dvojitým plátkem mrkve s petrželí. Růžičky jsem kladla vedle sebe na plech s pečícím papírem. Když jsem měla dorůžičkováno (o cca 15 minut později), vše jsem pokapala olivovým olejem a posypala solí.
Do trouby jsem dala oba plechy péct najednou. Maso jsem vyndala po 20 minutách, teplotu navýšila na 200°C a růžičky pekla ještě dalších 10 minut.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.