Kuře na kari s plochými cuketovými nudlemi

Kuře na kari je už u nás poměrně zdomácnělá klasika „a la Indie“. Když však nahradíme rýži cuketovými nudlemi a použijeme čerstvé koření a bylinky, povzneseme tento pokrm na úžasný, nízkosacharidový hlavní chod.

Ingredience na 2 porce

Na kari pastu

  • 1 středně veliká, bílá cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 cm kořene zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 2 špetky kajenského pepře (nebo dle potřeby pálivosti)
  • 3 lžíce extra panenského kokosového oleje

Na kuře s omáčkou

  • 180g kuřecích prsou (ideálně v BIO kvalitě)
  • šťáva z 1/2 menšího citrónu
  • 100g (plná hrst) fazolových lusků (použila jsem mračené, nasekané lusky)
  • 150g (2 plné hrsti) růžiček brokolice
  • 200g kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě, je poctivější a hustší)
  • 1 nasekaná, vrchovatá lžíce čerstvého koriandru
  • 8 větších lístků máty (nasekaných)
  • růžová himalájská sůl na dochucení
  • 1 středně veliká (300g) cuketa (oloupat, pokud není v BIO kvalitě)

Příprava

Cibuli, česnek i zázvor oloupu a společně s ostatními ingrediencemi vložím do mixéru a umixuji je na konzistenci pasty.

Hotovou pastu dám do nepřilnavé pánve, teplotu zapnu na střední stupeň a nechám pastu vařit pár minut, až se začne uvolňovat aroma. Následně do pasty přidám na nudličky pokrájené kuřecí maso a citrónovou šťávu a za stálého míchání vařím 5 minut. Do směsi přidám brokolicové růžičky a fazolové lusky a vařím další 3 minuty za stálého míchání.

Vše zaliji kokosovým mlékem a pod pokličkou dusím 10-15 minut.

Zatímco se mi směs dusí, připravím si cuketové nudle tak, že cuketu škrabadlem na brambory  (takové to škrabadlo ve tvaru praku) podélně nastrouhám na tenké, dlouhé nudle (můžete použít i spiralizér na tvorbu nudlí).

Uvařenou směs sundám z plotny, přímíchám nasekaný čerstvý koriandr a mátu a smíchám s cuketovými nudlemi (nudle není třeba vařit, jedí se syrové).

Vaše Maruška