Kuře na kari s plochými cuketovými nudlemi
Kuře na kari je už u nás poměrně zdomácnělá klasika „a la Indie“. Když však nahradíme rýži cuketovými nudlemi a použijeme čerstvé koření a bylinky, povzneseme tento pokrm na úžasný, nízkosacharidový hlavní chod.
Ingredience na 2 porce
Na kari pastu
- 1 středně veliká, bílá cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 cm kořene zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky sušeného koriandru
- 2 špetky kajenského pepře (nebo dle potřeby pálivosti)
- 3 lžíce extra panenského kokosového oleje
Na kuře s omáčkou
- 180g kuřecích prsou (ideálně v BIO kvalitě)
- šťáva z 1/2 menšího citrónu
- 100g (plná hrst) fazolových lusků (použila jsem mračené, nasekané lusky)
- 150g (2 plné hrsti) růžiček brokolice
- 200g kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě, je poctivější a hustší)
- 1 nasekaná, vrchovatá lžíce čerstvého koriandru
- 8 větších lístků máty (nasekaných)
- růžová himalájská sůl na dochucení
- 1 středně veliká (300g) cuketa (oloupat, pokud není v BIO kvalitě)
Příprava
Cibuli, česnek i zázvor oloupu a společně s ostatními ingrediencemi vložím do mixéru a umixuji je na konzistenci pasty.
Hotovou pastu dám do nepřilnavé pánve, teplotu zapnu na střední stupeň a nechám pastu vařit pár minut, až se začne uvolňovat aroma. Následně do pasty přidám na nudličky pokrájené kuřecí maso a citrónovou šťávu a za stálého míchání vařím 5 minut. Do směsi přidám brokolicové růžičky a fazolové lusky a vařím další 3 minuty za stálého míchání.
Vše zaliji kokosovým mlékem a pod pokličkou dusím 10-15 minut.
Zatímco se mi směs dusí, připravím si cuketové nudle tak, že cuketu škrabadlem na brambory (takové to škrabadlo ve tvaru praku) podélně nastrouhám na tenké, dlouhé nudle (můžete použít i spiralizér na tvorbu nudlí).
Uvařenou směs sundám z plotny, přímíchám nasekaný čerstvý koriandr a mátu a smíchám s cuketovými nudlemi (nudle není třeba vařit, jedí se syrové).
Diskuze
Zatím žádné komentáře.