Kuře na paprice s cuketovo-paprikovým salátem

O tento recept, který jsem měla na staré Rutině, mi už několik z vás psalo. Ani se nedivím, protože papriková omáčka z opravdových paprik a bez jakéhokoli zahuštění je nejoblíbenějším jídlem celé naší rodiny. Myslím, že mohu troufale tvrdit, že je chutnější než kuře na paprice vařené klasickým způsobem (bez paprik).

Toto jídlo můžete obohatit salátem, který se k němu chuťově velmi hodí.

Jako přílohu jsem tentokrát zvolila pohanku. Pro keto, nízkosacharidovou či paleo verzi vynechejte přílohu a nandejte si více salátu.

Ingredience (cca 4 porce)

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená cibule
  • 3 velké červené papriky
  • 200ml vody
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička uzené papriky (lze vynechat)
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl (ideálně himalájská) na dochucení

Salát

  • 1 středně velká cuketa
  • 1 velká červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 30g (4 lžíce) piniových oříšků
  • 1 hrst rukoly
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl (ideálně himalájská) na dochucení

Příprava

Na rozpáleném oleji jsem v hluboké pánvi krátce orestovala najemno nasekanou cibulku a stehna z obou stran. Přisypala jsem sladkou papriku a uzenou papriku, maso podlila vodou a na vrh naskládala na čtvrtky pokrájené a zbavené semínek velké červené papriky. Vše jsem dusila pod pokličkou na středním stupni 60 minut.

Následně jsem maso vyjmula z pánve. Šťávu v pánvi a změklé papriky jsem rozmixovala ve vysoké plastové nádobě tyčovým mixérem na jemnou omáčku. Na závěr jsem omáčku dochutila zakysanou smetanou a solí.

Salát

Na rozpáleném oleji v nepřilnavé pánvi jsem restovala na drobné kostičky pokrájenou a semínek zbavenou červenou papriku – cca 5 minut. Teplotu jsem zmírnila a do pánve přidala na malé kostičky nakrájenou cuketu. Restovala jsem odhadem ještě 3 minuty tak, aby cuketa jen lehce změkla.

Papriku s cuketou jsem přendala do mísy.

Na pánvi jsem ještě krátce na sucho opekla piniové oříšky, aby lehce zezlátly.

Oříšky jsem přidala do salátu, do kterého jsem nasekala na kolečka jarní cibulku, přidala rukolu, ocet a sůl a vše jsem lžící promíchala. Salát lze podávat ještě za tepla. Chutný je i studený.

Vaše Maruška