Kuře na paprice s cuketovo-paprikovým salátem
O tento recept, který jsem měla na staré Rutině, mi už několik z vás psalo. Ani se nedivím, protože papriková omáčka z opravdových paprik a bez jakéhokoli zahuštění je nejoblíbenějším jídlem celé naší rodiny. Myslím, že mohu troufale tvrdit, že je chutnější než kuře na paprice vařené klasickým způsobem (bez paprik).
Toto jídlo můžete obohatit salátem, který se k němu chuťově velmi hodí.
Jako přílohu jsem tentokrát zvolila pohanku. Pro keto, nízkosacharidovou či paleo verzi vynechejte přílohu a nandejte si více salátu.
Ingredience (cca 4 porce)
- 4 kuřecí stehna
- 2 lžíce oleje
- 1 červená cibule
- 3 velké červené papriky
- 200ml vody
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička uzené papriky (lze vynechat)
- 3 lžíce zakysané smetany
- sůl (ideálně himalájská) na dochucení
Salát
- 1 středně velká cuketa
- 1 velká červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 30g (4 lžíce) piniových oříšků
- 1 hrst rukoly
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl (ideálně himalájská) na dochucení
Příprava
Na rozpáleném oleji jsem v hluboké pánvi krátce orestovala najemno nasekanou cibulku a stehna z obou stran. Přisypala jsem sladkou papriku a uzenou papriku, maso podlila vodou a na vrh naskládala na čtvrtky pokrájené a zbavené semínek velké červené papriky. Vše jsem dusila pod pokličkou na středním stupni 60 minut.
Následně jsem maso vyjmula z pánve. Šťávu v pánvi a změklé papriky jsem rozmixovala ve vysoké plastové nádobě tyčovým mixérem na jemnou omáčku. Na závěr jsem omáčku dochutila zakysanou smetanou a solí.
Salát
Na rozpáleném oleji v nepřilnavé pánvi jsem restovala na drobné kostičky pokrájenou a semínek zbavenou červenou papriku – cca 5 minut. Teplotu jsem zmírnila a do pánve přidala na malé kostičky nakrájenou cuketu. Restovala jsem odhadem ještě 3 minuty tak, aby cuketa jen lehce změkla.
Papriku s cuketou jsem přendala do mísy.
Na pánvi jsem ještě krátce na sucho opekla piniové oříšky, aby lehce zezlátly.
Oříšky jsem přidala do salátu, do kterého jsem nasekala na kolečka jarní cibulku, přidala rukolu, ocet a sůl a vše jsem lžící promíchala. Salát lze podávat ještě za tepla. Chutný je i studený.
Diskuze
Ahoj Maruško, tady jsem zase narazila na pohanku a zakysanou smetanu. Nejedná se tady o zakázané potraviny? Děkuju za odpověď. Zdraví Katka
Ahoj Katko, o zakázané potraviny se jedná pouze v případě, že držíme výživové principy Whole 30. Recepty, které vystavuji, nejsou všechny tvořeny konkrétně pro Whole 30. Dokonce některé právě kvůli příloze nespadají ani 100% do paleo stravování. U W30 se dá smetana i pohanka vynechat, kdo má problémy s mléčnými výrobky a nesvědčí mu, smetanu nebude také zařazovat. Jinak nevidím důvod, proč se oběma produktům vyhýbat. Záleží, na jaké stravování jsme, ale z hlediska nějakého všeobecného zdravého stravování je smetana i pohanka naprosto ok. Nejsou to chemicky zpracovávané produkty, smetana je ještě plna bakterií, které jsou pro naše trávení prospěšné. Pokud mohu něco doporučit, neberte žádnou dietu jako absolutní pravdu a nedívejte se na žádné potraviny jako na zakázané. Spíše přemýšlejte nad tím, co Vám dělá a nedělá dobře, jakým směrem ve výživě se chcete momentálně ubírat (nízkosacharidový režim, veganství, paleo apod.) a podle toho volte svůj jídelníček a jeho skladbu. Kdo nemá žádný vyhraněný režim, nemusí se rozhodně vyhýbat ničemu, ale je samozřejmě vhodné jíst (jako u všech zdravých diet) hodně vlákniny (= nejvíce zeleniny, ovoce, celozrnné výrobky), omezit až vynechat cukry (žádné sladkosti, sladidla apod.) a vyřadit průmyslově zpracované potraviny (tím vyloučíme hodně nezdravých potravin), jíst střídmě a pít hodně tekutin. To jsou společné faktory pro všechny zdraví přínosné diety.