Kuře s dýňovou omáčkou a barevnými bramborami
O víkendu jsem nevěděla co s dýní. Kupodivu mi vždycky někdo z vás nahraje (emailem, komentářem…) a pak vznikne nový recept, kam zakomponuji ingredienci, o které byla v emailu řeč. Tentokrát se mi jedna z vás ptala, co na opary. Mé doporučení v podobě lahůdkového droždí jakožto nejbohatšího zdroje vitamínů B komplexu skončilo i v dýňové omáčce 🙂 Lahůdkové droždí je superpotravina, která přirozeně lepek neobsahuje. Celiaky však bude určitě zajímat důležitá informace, že může obsahovat stopy lepku.
Sladká dýňová chuť se líbí i dětem, což jako matka vždy oceňuji, když vařím zdravě pro celou rodinu. Děti si vyžádaly knedlík a já pod nátlakem vyměkla ;(
Sobě jsem udělala přílohu jinou – mix brambor s jarní cibulkou a petrželkou.
Kuře peču 1 a tak mi s omáčkou vzniklo docela dost porcí. Můžete uvařit jen půlku, nebo si půlku kuřete a omáčky zamrazit na horší časy, jako jsem udělala já.
Ingredience na 10-12 porcí
- 1500g kuřete (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 dýně na vaření (nevážila jsem ji, odhadem byla o malý kousek větší než pomelo)
- 1 velká bílá cibule
- 8 stroužků česneku
- 200 ml vody
- 1 lžička himalájské soli
- ¼ lžičky nového koření
- 6 lžic lahůdkového droždí
- Mletý pepř na dochucení
- 2 lžíce tučné zakysané smetany (volitelné; pro verzi bez laktózy vynechejte)
Příloha (2-3 porce)
- 1 velký sladký brambor (batát)
- 1 velká brambora (stejné množství jako batátu, aby byl poměr 1:1)
- ½ jarní cibulky
- 1 stonek petrželky
- Himalájská sůl na dochucení
Příprava
Omyté kuře jsem nožem rozkrájela na menší díly. Vložila jsem ho do pekáče. Pak jsem rozkrojila dýni na 2 díly a vydlabala z ní lžící všechna semínka. Dýni jsem rozkrájela na menší kostky a dala také do pekáče. Nakonec jsem přidala rozčtvrcenou a oloupanou cibuli a oloupané stroužky česneku. Podlila jsem vodou a pod pokličkou pekla při 150°C 3 hodiny.
Upečené kuře jsem vyndala z pekáče. Ostatní suroviny (vývar a upečenou zeleninu) jsem vložila do mixéru a krátce mixovala při vysokých otáčkách, až vznikla jemná omáčka. Do omáčky jsem přidala nové koření, sůl, pepř, lahůdkové droždí a kysanou smetanu (pro verzi bez laktózy lze smetanu vynechat). Krátce jsem ještě mixovala.
Brambory jsem oloupala, nakrájela na kostičky a uvařila doměkka na páře (lze vařit klasicky i ve vodě). Pak jsem je šťouchadlem na brambory rozšťouchala, přidala na kolečka pokrájenou jarní cibulku, nasekanou petrželku a dosolila.
Půlku masa a omáčky jsem zamrazila.
Diskuze
Když dělám cokoliv z dýně, tak jí dělám pouze na páře a to je teprve lahůdka.