Kuřecí karbanátky s mrkvovými nudlemi

Mrkev je zdravější ve vařeném stavu než syrová. Ze syrové mrkve je totiž tělo schopné vstřebat jen asi 25% důležitého antioxidantu a prekurzoru vitaminu A beta-karotenu, na který je mrkev velmi bohatá. Z vařené mrkve servírované s trochou tuku dokáže tělo vstřebat více než polovinu beta-karotenu…..

……a tak dneska servíruji recept na mrkvové nudle. Kdo má doma spiralizér, má vyhráno. Já jsem zatím odkázaná na krájení nožem, ale to se časem změní. Nudle jsou skvěle dochucené, a tak věřím, že jejich sladko-kyselá chuť vás také osloví.

Na karbanátkách není opravdu co zkazit – ty jsou hotovy pomalu dřív, než řeknete spiralizér 🙂

Ingredience na 12 karbanátků (4-6 porcí)

  • 500g mletého kuřecího nebo krůtího masa
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky kudrnky
  • 1 velká červená cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velké jablko
  • 1-2 lžičky mleté sladké nebo uzené papriky (dle preferencí)
  • 1 lžíce Tamari omáčky (sójová fermentovaná omáčka)
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice (bez konzervantů)
  • ¼ lžičky himalájské růžové soli (dle potřeby lze vynechat, tamari omáčka je sama o sobě dost slaná)
  • Pepř na zvýraznění chutě

Na nudle (cca 4 -5 porcí)

  1. 6ks (900g) středně velkých mrkví
  2. 3 lžíce másla nebo ghí
  3. 3 lžíce bílého vinného octa
  4. ½ lžíce medu
  5. 2 špetky mletého muškátového květu
  6. Himalájská sůl na dochucení

Příprava

Oloupané mrkve jsem dala do parního hrnce a vařila v páře cca 13 minut tak, aby mrkve změkly a daly se rozkrájet, ale nebyly zas až příliš měkké, aby se nudličky nerozpadly.

Mezi tím jsem si předehřála troubu na 180°C a začal připravovat karbanátky.

Mleté kuřecí maso jsem smíchala s nasekanou petrželkou, najemno pokrájenou červenou cibulí a oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkví a jablkem. Do směsi jsem pak přidala dochucovadla a koření – hořčici, sůl, pepř, Tamari omáčku a sladkou papriku.

Z pečlivě promíchané směsi jsem rukou nabírala a tvarovala stejně velké karbanátky, které jsem pokládala vedle sebe na pečící papír.

Dala jsme péct do trouby na 30 min.

Zatímco se mi pekly karbanátky, vrhla jsem se na tvorbu mrkvových nudlí. V této chvíli by bylo super vlastnit spiralizér a zrychlit přípravu nudlí tak o polovinu (možná i více). Nicméně ho nevlastním a tak vychladlou, podélně rozpůlenou mrkev jsem ještě podélně pokrájela na úzké proužky, které jsem následně rozřezávala na tenounké nudle.

V nepřilnavé pánvi jsem rozehřála máslo a smíchala jej s medem. Přidala jsem nudle, vinný ocet, muškátový květ a dusila nudle pod pokličkou dalších cca 12 minut, aby nudle změkly. Občas jsem je vařečkou zlehka promíchala, aby se nepotrhaly. Nakonec jsem nudle dosolila.

mrkvovenudle1a

Servíruji posypané sezamovými semínky a s karbanátky, ke kterým se hodí má domácí BBQ omáčka.

Vaše Maruška