Květák, batáty a kuřecí na jednom tácu (paleo)
Není nic snazšího než si připravit jídlo z čerstvých surovin na jednom tácu, vložit vše do trouby a těšit se na výsledek 🙂
Nechte si chutnat!
1 porce obsahuje 1709 kJ; 408 kCal; 24g bílkovin, 34g sacharidů, 20g tuků
Ingredience na 4 porce
- 1 sladký brambor/batát (500g)
- 1 červená cibule (50g)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje na brambory
- 1 stroužek česneku k bramborám
- 500g květáku
- 300g kuřecích prsou
- růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení
- 2 hrsti rukoly (volitelné)
Na omáčku
- 2 rajčata (100g)
- 2 lžíce jablečného octa (20 ml)
- 1 lžíce tamari omáčky (=fermentovaná sójová omáčky, lze nahradit klasickou sójovou omáčkou)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- větší špetka kurkumy
- 1 špetka kajenského pepře (nebo dle potřeby pálivosti)
- větší špetka mleté uzené papriky
- 1 lžíce sušeného oregana (použila jsem turecké oregano)
Příprava
Troubu zapnu na 200°C. Oloupaný brambor nakrájím na kostičky a dám na plech. Červenou cibuli nakrájím najemno, 1 stroužek česneku nakrájím na plátky. Cibuli i česnek posypu na brambory. Zakapu 4 lžícemi olivového oleje a dám do rozpálené trouby péct 15 minut.
Zatímco se mi brambory pečou, připravím si ostatní přísady. Květák rozdělím na malé růžičky a tvrdší konce nakrájím na plátky. Omyté maso nakrájím na tenké nudličky.
Zálivku si připravím tak, že tyčovým mixérem rozmixuji všechny suroviny (kromě oregana) na jemnou omáčku. Následně vmíchám i sušené oregano (v létě bych použila čerstvé oregano cca 2 lžíce čerstvých lístků ze zahrádky 😉 )
Po 15 minutách vyndám z trouby tác s batáty a snížím teplotu na 180°C.
Na tác přidám květák, kuřecí nudličky a zaliji omáčkou. Peču dalších 30 minut.
Po upečení vše na tácu řádně promíchám se solí a pepřem.
Servíruji s rukolou, lze však podávat i bez zelených lístků 🙂
Diskuze
Zatím žádné komentáře.