Květáková pizza
Sama žasnu nad tím, co všechno dobrého se dá z květáku ukuchtit – květákový kus kus, květáková rýže, květákové placky, květáková kaše a také květáková pizza. Vše do jednoho je vždy výtečné!
U nás doma má květák velkou spotřebu 🙂
Ingredience na (30 cm v průměru) pizzu
Na těsto
- 1 středně veliký květák (váha kolem 750g)
- 100g mletých nebo rozmixovaných mandlí bez slupky nebo mandlové mouky
- 2 malá vejce
- 2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
Na ozdobení (cokoliv máte rádi 🙂 )
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky prolisovaného česneku (docela dost to pak česnekově frčí, i 1 stroužek může někomu stačit 🙂 )
- 1/2 lilku
- olivový olej na pomazání lilku
- 1 střední rajče
- Strouhaná mozzarela na posypání (nebo lze nahradit i vegetariánským parmezánem)
- Jarní cibulka
- Řeřicha (volitelné)
Postup
Květák jsem zbavila zelených listů a zbytek květáku jsem rozdělila na menší kousky a vložila do kuchyňského robota s esovitými noži. Květák jsem rozmixovala na konzistenci rýže.
Pak jsem květákovou rýži dala do vroucí vody a vařila pod pokličkou 5 minut.
Připravila jsem si cedník, na něj dala starou utěrku a květák slila. Nechala jsem „rýži“ trochu vychladnout, abych pak mohla květák zabalený v utěrce pořádně vyždímat. Vyteče ještě dost vody a nakonec zůstane suchá květáková rýže.
Květákovou rýži jsem smíchala s vejci, oreganem, solí a mandlovou moukou. Ze vzniklého těsta jsem na pečícím papíru dlaněmi vytvořila placku 30 cm v průměru velikou a asi 1 cm vysokou (okraje jsem nechala trochu vyšší).
Placku jsem dala péct do předem vyhřáté trouby na 190°C 30 minut. Okraje krásně zezlátly.
Během toho, co se mi těsto na pizzu peklo, jsem si připravila zeleninu. Půlku lilku jsem pokrájela na tenká (asi 0,5 cm) kolečka, potřela z obou stran olivovým olejem a lehce posolila. Opékala jsem je na nepřilnavé pánvi asi 3 minuty na každé straně.
Následně jsem smíchala 2 lžíce rajčatového protlaku s prolisovaným česnekem.
Jedno rajče jsem pokrájela na velmi tenké plátky.
Hotovou placku jsem vyndala a zvýšila teplotu v troubě na 220°C. Placku jsem potřela česnekovým protlakem, zakryla kolečky lilku a rajčete, navrch nasypala strouhanou mozzarelu a na velmi tenká kolečka nasekanou jarní cibulku a vše dala zapéct ještě na 10 minut.
Hotovou pizzu jsem posypala řeřichou, kterou máme doma tak rádi.
Diskuze
Teď jsem dopekla a je boží ani vyfotít jsem ji nestihla a přítel který neji co nezna jí zdlabl takovou rychlostí že jsem nestihla říct dobrou chuť dekuji moc za inspirací
Ahoj, není zač. Vždy mne potěší, když recept chutná všem :)
Super, měla jsem málo květáku, tak jsem přidala trochu brokolice a prima! Díky =)
Opravdu vynikající! Moc chutnala i masožravému příteli i malé dceři (20M). Dekuji, děkuji :)
Na mou "obranu" - ještě kojím. Ale nepřejídám se :-)
Když se nepřejídáš, tak i ta půlka či více je naprosto Ok :-) Paráda!
Výborný recept! Snědla jsem půlku a jedla bych dál 😇 kolik je to reálně porcí?
Ahoj, děkuji. Na porce bych to viděla na 3-4, ale i půlku můžeš sníst, pokud nejsi přejedená. Někdy sníme více, někdy méně podle toho, jak moc aktivní jsme před jídlem byli, kolik jsme toho celkem snědli apod. Nejdůležitější kritérium dle mého názoru je: najíst se dosyta a nepřejíst se, aby se člověk po jídle cítil syt a současně mu bylo lehce a necítil se příliš plný.
Maruško, musím Vám poděkovat za úžasný recept! Pizza byla nejen zdravá, ale i opravdu výborná a můj přítel, který květák nemusí, nazval pizzu "prvním smysluplným využitím květáku" :) Díky za vše a krásný den! Lenka
Lenko, to mám velikou radost :-)
Dnes jsem si ji dělala k obědu a je vážně skvělá! Snědla jsem sotva půlku a byla jsem sytá až až... Děkuji za tento úžasný recept!
Katko, není zač :-)
Včera jsem dělala na večeři, je vynikající, recept můžu jen doporučit, já dělala žampionovo-olivovou variantu a moc chutnala!! Pizza je opravdu sytá, uvedené množství dle mého názoru vyjde na 2-3 porce :)
Super, vypadá dobře také vyzkouším. :-)
Mňam, tak toto určitě vyzkouším! Už teď se mi sbíhají sliny :-) Já před nedávnem přemýšlela, jak připravit zdravou variantu pizzy a ty jsi mi s receptem teď kápla do noty...díky :-)
Jitko, není zač :-)