Květákové Kung Pao se sýrem (paleo, vegetariánské, bez lepku)
1 porce obsahuje 1810 kJ; 433 kCal; 23g bílkovin, 23g sacharidů, 27g tuků
Ingredience na 2 porce
na první vrstvu obalu květáku
- 1 malinký květák – 450g růžiček
- 1/2 hrnku (120ml) BIO kokosového mléka
- 6 lžic (60g) tapiokového škrobu (škrob bez lepku)
- 1 lžička Tamari (nebo klasické sójové omáčky)
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
na druhou vrstvu obalu květáku
- 1/2 hrnku (120ml) vody
- 6 lžiček zbylé směsi na první vrstvu (z mléka, škrobu a sójové omáčky)
- 3 lžíce Tamari (nebo klasické sójové omáčky)
- 2 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 2 špetky kajenského pepře (nebo více či méně dle potřeby pálivosti)
do pánvičky
- 1 lžíce (10g) BIO kokosového oleje
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 červená (80g) paprika
- 120g řeckého sýru Halloumi (nebo jiný sýr vhodný na grilování)
na posyp
- 1 jarní cibulka
Příprava
Tuhý stonek květáku jsem odřízla a květák oddělila na malé růžičky. Připravila jsem si směs na 1. vrstvu obalu květáku tak, že jsem vše vidličkou promíchala v hlubokém talířku. V obalové směsi jsem vidličkou postupně obalila všechny růžičky květáku a ty položila na tác s pečícím papírem.
Obalová směs zbyde – nechám si ji ještě na později pro výrobu omáčky na druhou obalovou vrstvu.
Růžičky peču v předem předehřáté troubě při 220°C 20 minut (po 10 minutách jsem plech otočila, aby byl květák upečen ze všech stran rovnoměrně dozlatova).
Mezi tím jsem na pánvičce rozpálila kokosový olej, snížila jsem teplotu a 30 sek restovala česnek se zázvorem, aby pustil aroma. Ale nesmí se spálit! Následně jsem přimíchala na tenké proužky (cca 2 a půl cm dlouhé) nakrájenou červenou papriku, lehce jsem podlila 2 lžícemi vody, zamíchala, restovala ještě asi minutu, a přidala na kostičky pokrájené Halloumi. Snížila jsem teplotu a restovala 5 minut do změknutí papriky. Dám stranou z pánvičky.
Upečený květák vyndám z trouby a troubu ponechám zapnutou. Na pánvičce smíchám všechny ingredience na druhou vrstvu obalu a minutku povařím. Vznikne mi táhlá směs, do které přihodím upečené růžičky květáku a obalím je v ní. Ty pak přendám zpět na pečící papír a peču ještě 10 minut (opět po 5 minutách otočím plech, aby se obal upekl stejně ze všech stran).
Upečený, obalený květák servíruji s opečeným sýrem a paprikou a posypu nasekanou jarní cibulkou.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.