Květákové Kung Pao se sýrem (paleo, vegetariánské, bez lepku)

1 porce obsahuje 1810 kJ; 433 kCal; 23g bílkovin, 23g sacharidů, 27g tuků

Ingredience na 2 porce

na první vrstvu obalu květáku

  • 1 malinký květák – 450g růžiček
  • 1/2 hrnku (120ml) BIO kokosového mléka
  • 6 lžic (60g) tapiokového škrobu (škrob bez lepku)
  • 1 lžička Tamari (nebo klasické sójové omáčky)
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

na druhou vrstvu obalu květáku

  • 1/2 hrnku (120ml) vody
  • 6 lžiček zbylé směsi na první vrstvu (z mléka, škrobu a sójové omáčky)
  • 3 lžíce Tamari (nebo klasické sójové omáčky)
  • 2 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
  • 1 lžička medu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 2 špetky kajenského pepře (nebo více či méně dle potřeby pálivosti)

do pánvičky

  • 1 lžíce (10g) BIO kokosového oleje
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 červená (80g) paprika
  • 120g řeckého sýru Halloumi (nebo jiný sýr vhodný na grilování)

na posyp

  • 1 jarní cibulka

Příprava

Tuhý stonek květáku jsem odřízla a květák oddělila na malé růžičky. Připravila jsem si směs na 1. vrstvu obalu květáku tak, že jsem vše vidličkou promíchala v hlubokém talířku. V obalové směsi jsem vidličkou postupně obalila všechny růžičky květáku a ty položila na tác s pečícím papírem.

Obalová směs zbyde – nechám si ji ještě na později pro výrobu omáčky na druhou obalovou vrstvu.

Růžičky peču v předem předehřáté troubě při 220°C 20 minut (po 10 minutách jsem plech otočila, aby byl květák upečen ze všech stran rovnoměrně dozlatova).

Mezi tím jsem na pánvičce rozpálila kokosový olej, snížila jsem teplotu a 30 sek restovala česnek se zázvorem, aby pustil aroma. Ale nesmí se spálit! Následně jsem přimíchala na tenké proužky (cca 2 a půl cm dlouhé) nakrájenou červenou papriku, lehce jsem podlila 2 lžícemi vody, zamíchala, restovala ještě asi minutu, a přidala na kostičky pokrájené Halloumi. Snížila jsem teplotu a restovala 5 minut do změknutí papriky. Dám stranou z pánvičky.

Upečený květák vyndám z trouby a troubu ponechám zapnutou. Na pánvičce smíchám všechny ingredience na druhou vrstvu obalu a minutku povařím. Vznikne mi táhlá směs, do které přihodím upečené růžičky květáku a obalím je v ní. Ty pak přendám zpět na pečící papír a peču ještě 10 minut (opět po 5 minutách otočím plech, aby se obal upekl stejně ze všech stran). 

Upečený, obalený květák servíruji s opečeným sýrem a paprikou a posypu nasekanou jarní cibulkou. 

Vaše Maruška