Květákové nachos (paleo, nízkosacharidové)

Mexická kuchyň je prostě top a květákové nachos nemají chybu! Člověk si pochutná a nasytí se absolutně zdravým způsobem.

Nechte si chutnat i vy!

1 porce obsahuje 1878 kJ; 450 kCal; 32g bílkovin, 23g sacharidů, 25g tuků

INGREDIENCE NA 3 PORCE

  • 2 menší květáky (1200 g)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3/4 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (nebo více či méně dle potřeby pálivosti)
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/4 lžičky mletého pepře

NA MASOVOU SMĚS

  • 200g mletých krůtích prsou
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 menší červené cibule (35g)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku (40g)
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1/3 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 větší špetky mletého pepře

NA VRCHNÍ VRSTVU

  • 2  papričky chalapeňo (20g) (nebo jiné libovolné pálivé papričky)
  • 75g strouhaného červeného čedaru
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru (kdo nemá rád koriandr, nahradí petrželkou)

PŘÍPRAVA

Květáky zbavím listů a ostrým nožem odkrojím tuhý střed. Pak květák rozdělím na růžičky a ty vždy podélně rozkrojím na cca 0,5 cm tenké plátky (vždy řežu od nožičky k vršku, aby plátek držel od nožičky pohromadě jako jeden kus). Rozkrájené plátky vyskládám jeden vedle druhého na plech s pečícím papírem (z daného množství jsem zaplnila dva plechy).

Květák pokapu olivovým olejem a zasypu kořením, které jsem si samostatně smíchala v mističce.

Vložím do předem vyhřáté trouby na 220°C a peču 20-25 minut dozlatova.

Mezitím si připravím maso tak, že na olivovém oleji spěním najemno nakrájenou cibulku, přidám maso a restuji cca 8 minut tak, že dřevěnou vařečkou odděluji maso na co nejmenší kousky. Pak smíchám s rajčatovým protlakem, česnekem, solí a pepřem.

Upečený květák dám na velký keramický tác, zasypu jej masovou směsí, na tenká kolečka pokrájenými papričkami a strouhaným sýrem. Vložím do trouby (můžete také dát do mikrovlnné trouby), aby se sýr roztekl. Nakonec vše posypu nasekaným koriandrem.

Fotogalerie

Vaše Maruška