Květákovo-špenátové placky

Placky z květáku a čerstvého špenátu mohou posloužit jako hlavní jídlo nebo příloha. Definitivně vás praští do očí jejich zdravá barva ;).

Pražená slanina dá placičkám úplně jiný rozměr, ale lze samozřejmě vynechat.

Ingredience na 2-3 porce (cca 12 placek)

  • ¼ (350g) velkého květáku
  • 50g čerstvého špenátu
  • 1 středně velká cibule (nasekaná najemno)
  • 3 menší vejce
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 2 lžíce škrobu kuzu (na zahuštění; jako náhradu můžete přidat více mouky)
  • Himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

Na dozdobení (volitelné)

  • Zakysaná smetana a nasekaná čerstvá petrželka

Příprava

Na pánvi jsem opražila plátky slaniny dokřupava. Nechala je vychladnout a pak jsem slaninu nakrájela na kostičky.

Květák jsem oddělila na růžičky a společně s lístky špenátu dala do kuchyňského robota mixovat, až vznikl květákový kus kus.

Květák se špenátem jsem dala do mísy a přidala ostatní ingredience.

Na pečicí papír jsme lžící kladla kopečky a vytvarovala je do placek (cca 10 cm v průměru a 1,5 cm vysoké).

Plech jsem dala do předem vyhřáté trouby na 200°C a placky pekla do zezlátnutí okrajů 20 min.

kvetakovospenatoveplacky1

Placičky můžete jíst jako přílohu, nebo si je dochuťte zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou – oboje je výborné.

kvetakovospenatoveplacky2

Vaše Maruška